ZADARSKA RIBARNICA DANAS Je li i kod njih prodaja posustala? Zadarska gradska ribarnica, smještena u srcu starog grada, već desetljećima je nezaobilazno mjesto za ljubitelje svježe ribe i…
RIBARNICA SVE PRAZNIJA Prodavačica: Prodaja je nikakva, nema ni ljudi, ni ribe Ususret Adventu i blagdanima odlučili smo provjeriti atmosferu na poznatoj zadarskoj ribarnici na Poluotoku. Miris friške ribe u…
RONIOC LOVIO RIBU Barakuda napala Slovenca u šibenskom akvatoriju: “Pitanje je hoće li mu liječnici moći spasiti vid” Riba barakuda je napala i ozlijedila slovenskog ribolovca kod otočića Blitvenice. Kod otočića Blitvenice nedaleko od Žirja u…
Nikad ne bacajte ulje iz riblje konzerve; Koriste ga čak i poznati kuhari, iz ovog razloga Kada koristite riblje konzerve za jelo, najčešće koristite samo ribu – redovno bacate ulje i konzervu, ali imamo sjajne razloge…
U splitskoj ribarnici pronašli invazivnu ribu, stručnjaci upozorili: “Mogu biti izrazito toksične, ne konzumirajte ih” Na N1 gostovao je naš poznati morski biolog Petar Kružić, profesor s Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Kružić je…
Ovo je znak na konzervi koji pokazuje da je riba ulovljena u radioaktivnim vodama! Udruženje potrošača Efektiva na svom Twitter profilu dalo je primer tunjevine na kojoj je jasno navedeno da sadrži ribu iz…
Ove krvoločne ribe grizu kupaće, posebno traže madeže i rane na koži, a ima ih i u Jadranskom moru! Turisti u poznatom španjolskom ljetovalištu Benidormu, koji zbog velikog broja nebodera ima nadimak New York Mediterana, upozoreni…
Ovo je najotrovnija riba Jadrana, nalazimo je i u plićaku i do 150 metara dubine Pauk bijelac (Trachinus draco, Linnaeus, 1758) je riba iz obitelji pauka (Trachinidae). Najbrojniji je od četiri vrste koje…
Profesor s Harvarda: “Jedite srdelu i inćune, najhranjivije su” Američka zaklada srca kaže da konzumacija ribe s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina dva puta tjedno može dovesti do boljeg…
FOTO Čista srijeda na zadarskoj ribarnici; najbolje se prodavali brancin, orada, srdele i manule Obzirom da je danas Čista srijeda ili Pepelnica, kada su za vjernike obavezni post i nemrs, posjetili smo zadarsku ribarnicu gdje je…
Srdela se vratila na ribarnice; Hrvatski ribari ulove svaku drugu srdelu u Sredozemlju U prvih 11 mjeseci 2022. izvezli smo oko 20.000 tona srdele za 42,7 mil. eura, a uvezli 6603 tona za 5,8 milijuna. Potrošnja po…
WWF upozorava: “Već za našeg životnog vijeka moglo bi se dogoditi da nećemo imati dovoljno ribe za prehranu” Mora, oceane i rijeke oduvijek smo koristili kao izvor hrane i drugih resursa, a danas ih iskorištavamo čak pet puta više nego prije…
Na američkom tržištu pojavila se tuna uzgojena u laboratoriju. Biste li je probali? U svijetu se događaju tektonske promjene u mesnoj industriji. Već gotovo cijelo desetljeće 40-ak kompanija diljem svijeta radi na…
Znanstvenici otkrili novu vrstu ribe. U njoj se nalazi nešto jako, ali jako neobično! Ova karakteristika obično se nalazi kod riba koje plivaju u toplijim vodama, a ovo je i prvi slučaj kako je vrsta arktičke ribe…
Kali na otoku Ugljanu postaju trodnevno središte ribarstva i ribljih specijaliteta! Sutra počinje Tunuara – ribarska fešta s mnoštvom ribljih delicija i odličnom zabavom Kali na otoku Ugljanu i ove su godine domaćin lokalne ribarske fešte Tunuare. Organizatori, Turistička zajednica i Udruga Kualjske…
Ulovljena pored Pašmana; Najotrovnija riba pojavila se u Jadranu, otrov joj je sto puta jači od cijanida! U Jadranskom moru se zbog promjene temperature svakog tjedna pojavljuje neka nova vrsta. Tako je prije nekoliko mjeseci ribar kraj…
More sve praznije, sve se promijenilo; Ribari žale se da nema ribe… Sve se promijenilo, samo je more isto, jada se kretski ribar George Perakis. Treba mu deset puta više vremena da ulovi istu količinu…
Što se događa u vašem tijelu kad jedete tunu iz konzerve? Postoje brojni benefiti konzumacije tune u konzervi prije nego što uopće pročitate deklaraciju. Može dugo stajati na polici, nije…
Zadarska županija u projektu PRIZEFISH; Riblji proizvodi s eko oznakom, konkurentnost na međunarodnom tržištu U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je završna konferencija projekta PRIZEFISH - Piloting of eco-innovative fishery…
Jedemo 20 kilograma ribe na godinu, na Malti gotovo 90 po stanovniku; Najviše konzumiramo inćune i srdele, pa lignje i hobotnice Hrvatski građanin u prosjeku pojede 20,02 kilograma ribe godišnje, pokazalo je najnovije istraživanje o potrošnji proizvoda…
Danas završava zimski lovostaj, a već od srijede možemo očekivati prve srdele na ribarnicama Do 15. veljače u 24.00 na snazi je razdoblje privremene obustave ribolova okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom. Navodi se to na…
U Velikom blatu na Pagu pronađena masnica, rijetka riba iz Ledenog doba Već i ptice na neboderima znaju da se na otoku Pagu nalaze vrijedna močvarna staništa. Jedno od njih je ornitološki rezervat Veliko…
Odzvonilo ugostiteljskim podvalama; Svaka riba imat će svoj kod, dokaz porijekla i svježine Koliko ste puta kupili svježu ribu koja to nije bila i to ste shvatili tek kada je završila na tanjuru? Prodavačima i ribarima…
Novaljski Stožer dozvolio prodaju ribe s plivarica, s radom počela i tržnica Prema priopćenju Stožera civilne zaštite Grada Novalje, na području Grada Novalje i dalje su dvije osobe zaražene koronavirusom.…
ZASTRAŠUJUĆE Ižanka u želucu brancina pronašla hrpu plastike Alarmantan je podatak da sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku. Tragovi toksina povezanih s plastikom nakupljaju se u…
Kako možete biti sigurni da ste kupili “pravi” bakalar? Kakva bi to blagdanska gozba bila bez bakalara na bijelo ili crveno? I dok si neka kućanstva ne mogu priuštiti ovu ribu, pa ju…
VIDEO Jugo otpuhalo kaveze, Dugootočani se osladili brancinima, oradama i hamom Orkansko jugo nanijelo je velike štete Cromarisovu uzgajalištu Žman u Iškom kanalu pored Dugog otoka. Čini se kako je puno ribe…
Svjetski fond za prirodu: “Europa sve brže ostaje bez ribe” "Europljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje…