MEĐU NJIMA TOP JEDAN NAŠ OTOČKI! Ovo su najpoznatiji i najpopularniji autohtoni hrvatski sirevi, jeste li ih probali?

Hratska ima bogatu tradiciju proizvodnje sireva, a svaka regija ima specifične sireve koji su nastali u skladu s lokalnim klimatskim uvjetima, pašnjacima i običajima stočarstva.
Ovi sirevi, čiji se okusi razlikuju od blagog do intenzivnog, odlikuju se visokim kvalitetama i tradicionalnim metodama proizvodnje koje se često prenose s generacije na generaciju, a ovo su neki od najpoznatijih autohtonih sireva iz različitih regija RH.
1. PAŠKI SIR
Paški sir je tvrdi hrvatski sir s otoka Paga i proizvodi se od mlijeka paške ovce, a ove je godine uvršten na 43. mjesto na listi najboljih sireva na svijetu, prema Taste Atlasu. Zbog oštre bure koja raznosi morsku sol, koja prekriva razne biljke i trave kojima se ovce hrane, njihovo mlijeko, pa i sir, imaju jedinstven okus.
Ovaj nagrađivani sir karakteriziraju suha i mrvičasta tekstura i oštar, slan okus. Sir se obično trlja pepelom i maslinovim uljem, a zatim se ostavlja da zri barem četiri mjeseca. Kako zri, njegov oštar i slani okus postaje još intenzivniji. Sir se preporučuje poslužiti na sobnoj temperaturi, a zreli se sir dobro slaže s voćnim džemovima, maslinovim uljem, medom, inćunima, pršutom i grožđem.
2. PRGICA
Sir prgica je tradicionalni hrvatski sir, prepoznatljivog stožastog oblika i pikantnog okusa. Potječe iz kontinentalne Hrvatske i autohtoni je specijalitet bilogorsko-podravskog i međimurskog područja, a još se zove i prga, trdek, međimurski turoš ili sirel…
Ovaj se sir pravi od svježeg kravljeg mlijeka koje se ostavlja nekoliko dana da fermentira, a zatim se razdvaja od sirutke cijeđenjem kroz gusto platno. Procijeđenom siru dodaju se sol i mljevena slatka crvena paprika, koju ljubitelji ljutine rado zamijene mljevenom ljutom paprikom. Nakon miješanja procijeđeni sir oblikuje se u stošce, a zatim se suši, bilo na suncu, sobnoj temperaturi ili na dimu.
3. LIČKI SIR ŠKRIPAVAC
Lički sir škripavac je tradicionalni hrvatski sir koji potječe iz Like. Poznat je po specifičnoj žilavoj teksturi i okusu, a dobiva se od kravljeg mlijeka. Zanimljiv je zbog elastičnosti, zbog čega se pri jedenju čuje “škripanje”, odakle mu i naziv. Škripavac se često konzumira svjež, ali može se i sušiti, a koristi se i u pripremi raznih jela.
Sa svojom blago slanom i kremastom notom, savršen je za uživanje u jednostavnim jelima poput salata ili uz kruh. Proizvodnja ličkog škripavca dozvoljena je samo na zemljopisnom području Like od mlijeka krava uzgojenih na tom području. Područje proizvodnje nalazi se u tri administrativne regije, i to većim dijelom u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj i Karlovačkoj županiji.
4. SIR IZ MIŠINE
Još jedan poznati i cijenjeni hrvatski autohtoni proizvod je drniški ovčji sir iz mišine. Ovaj sir je specifičan po tome što se priprema od ovčjeg mlijeka i odležava u mješinama (mišinama), vrećama napravljenima od posebno obrađene ovčje kože…
Karakterizira ga bogat i pun okus, koji mu daje mišina, a u kojoj fermentira čak dva mjeseca. Ovaj sir najbolje je jesti samostalno, uz domaći kruh ili pogaču i maslinovo ulje te uz dalmatinsko crno vino.
5. ISTARSKI SIR
Istarski sir poznat je po kvaliteti i tradiciji koja seže unatrag nekoliko stoljeća. Najčešće se proizvodi od ovčjeg i kravljeg mlijeka, a u Istri je izrada sira duboko ukorijenjena u tradiciji i priprema se prema starim receptima, koristeći prirodne metode koje omogućuju očuvanje izvornog okusa i kvalitete, prenosi Index.
Najpopularniji istarski sir u Hrvatskoj je istarski ovčji sir, koji je postao simbol istarske kulinarske baštine. Posebno poznat po svojoj tvrdoj teksturi i pikantnom okusu, često se koristi u pripremi lokalnih jela, kao i u kombinaciji s maslinovim uljem i vinom, čineći ga nezaobilaznim dijelom istarske gastronomije…