GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR Održano predavanje o benefitima maslinovog ulja

Još u doba Rimskog Carstva maslinovo ulje bilo je visokocijenjeno i rangirano u pet kategorija kvalitete, dok je danas znanstveno elaborirano kako znatno utječe na sprječavanje infarkta, moždanih udara i razvoja malignih bolesti. U mediteranskim zemljama – Španjolskoj, Portugalu, Italiji i Grčkoj – potrošnja maslinovog ulja po glavi stanovnika iznosi od 18 do 21 litru godišnje, pa su te zemlje statistički među najuspješnijima u EU kada govorimo o najmanjem broju oboljelih od karcinoma prostate ili debelog crijeva, odnosno od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

No u Hrvatskoj nije tako. Iako je većim dijelom Hrvatska mediteranska zemlja, njeni stanovnici prosječno troše samo 1,5 litara maslinovog ulja godišnje, što je manje od desetine potrošnje maslinovog ulja po glavi stanovnika u drugim mediteranskim zemljama. A to je bio samo povod da o zdravstvenim dobrobitima upotrebe maslinovog ulja govore dr. Ivica Vlatković i Denis Barić.

Ugledni zadarski liječnik dr. Vlatković najnagrađivaniji je maslinar Zadarske županije i predsjednik Udruženja maslinara Zadarske županije, dok je maslinar Barić poznat po svom OPG-u na otoku Ižu gdje proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje, prestižni i visokocijenjeni čaj od maslinovog lista te iški sapun od maslinovog ulja, balzam od kantariona, svijećnjak od maslinovog drva i balzam za usne.
– Kada je kvalitetno prerađeno, maslinovo ulje je začin, lijek i namirnica. U tom procesu prerade bitna je svježina ploda te da se taj plod odmah preradi bez držanja u moru. Poštujem našu tradiciju i ona ima svoju logiku, ali držanje maslina u moru ne samo da nije korisno za masline, nego šteti proizvodnji maslinovog ulja. Za maslinu je najbolje da pliva u svojoj vegetativnoj vodi, dok svaka druga tekućina znatno umanjuje kvalitetu i zdravstvenu vrijednost maslinovog ulja – kazao je dr. Vlatković ističući da se „odgorčavanjem“ maslina u moru neutralizira djelovanje najvažnije skupine spojeva – fenola.
– Znanstvena istraživanja pokazala su kako su masline evolutivno razvile prirodnu zaštitu za svoj plod od negativnih vanjskih utjecaja, a tu zaštitu mi unosimo u sebe kada konzumiramo pravilno prerađeno maslinovo ulje – dodao je zadarski liječnik i maslinar navodeći primjer Agencije za hranu i lijekove u Sjedinjenim Američkim Državama koja je stanovništvu preporučila konzumaciju kvalitetnog maslinovog ulja radi sprječavanja moždanog i srčanog udara. No nije riječ samo o sprječavanju pojave ugrušaka i odumiranja dijela srčanog mišića, odnosno neutraliziranju neuroloških ispada koji nastaju zbog poremećaja krvne opskrbe mozga. Nove medicinske studije, navedeno je na predavanju, pružaju nadu da je moguće prevenirati nastanak Alzheimerove bolesti, jer prirodni sastojak ekstra djevičanskog maslinovog ulja (oleokantal) ima sposobnost promjene strukture neurotoksičnih proteina za koje se vjeruje da imaju ključnu ulogu u nastanku bolesti.
– Problem je oksidativni stres, odnosno disbalans između antioksidansa i reaktivnih kisikovih vrsta što dovodi do oštećenja stanica. Oksidativni stres može biti povezan s karcinomom, aterosklerozom, ishemijskim ozljedama, upalama i neurodegenerativnim bolestima. Zato je kvalitetno prerađeno maslinovo ulje nezamjenjivo u prevenciji bolesti – poruka je dr. Vlatkovića.

Ovim činjenicama u prilog idu i statistički pokazatelji iz zemalja EU koji nedvojbeno ukazuju da mediteranske zemlje – u kojima se najviše konzumira maslinovo ulje – imaju najmanje smrtnih slučajeva uzrokovanih karcinomom: Grčka ima 13 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, Španjolska 16, a Italija i Portugal po 18. Izuzetak od ovog pravila je zemlja na europskom sjeveru koja je u svim zdravstvenim statistikama ove vrste među najboljima u EU, a to je Finska.

No Finci imaju vrlo razvijene preventivne zdravstvene programe koje godinama dosljedno i disciplinirano provode, pa je povoljna zdravstvena statistika rezultat drugih društvenih i socijalnih procesa. A kada je maslina u pitanju, za njenu kvalitetnu preradu i posljedično dokazano blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi, odnosno dobivanje vrhunskog proizvoda – ključan je postupak.

– Kada se masline čuvaju u moru ili vodi fenolne tvari brzo nestaju, što za posljedicu ima drastičan pad kvalitete dobivenog ulja. Takva ulja bez svoje fenolne zaštite postaju lako kvarljiva, a gube i druge važne zaštitne kiseline za naše zdravlje – istaknuo je Barić koji osim ekstra djevičanskog maslinovog ulja u ponudi svog OPG-a na Ižu ima i cijelu paletu proizvoda od maslina. Posebna vrijednost je čaj od maslinovog lista koji zdravstveno djeluje na isti ili još bolji način.
– Sve što se može reći za ekstra djevičansko maslinovo ulje, može se reći i za list masline. No taj list mora biti zdrav, mlad i čist, odnosno neprskani – objasnio je Barić. Iako je stavljanje maslina u more tradicionalan postupak u Dalmaciji, pogotovo na otocima koji su najduže sačuvali stare običaje čuvanja maslina u moru, u osnovi je riječ o višestruko štetnom postupku za masline i maslinovo ulje.

Jasno je kako more koje nas okružuje danas nije isto kao prije pedeset ili sto godina kada nije bilo toliko zagađeno plastikom, raznim uljima, gumama, bojama, metalima, naftom te otrovima svih vrsta i kemijskih spojeva. A još je evidentnije kako pored gubitka zaštitnog fenola zbog utjecaja vodenih medija – kada se masline stave i potom izvade iz mora – neizbježnim procesom brze oksidacije najviše stradavaju nezasićene masne kiseline, i to redom oleinska, linolna i linolenska.

To su esencijalne kiseline koje naš organizam ne može sam sintetizirati, pa time i priča o maslinovom ulju, listu maslina te njihovoj kvalitetnoj preradi i utjecaju na zdravlje ljudi postaje još važnija. Predavanje „Utjecaj ekstra djevičanskog maslinovog ulja i lista masline na zdravlje čovjeka“ održano je sinoć u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru.

NA PREDAVANJU SU BILI ANTONIO VUČETIĆ I MARKO KLANAC

Predavanje dr. Ivice Vlatkovića i maslinara Denisa Barića u Gradskoj knjižnici Zadar pratili su i Virani. Među četrdesetak osoba u publici bili su kandidat za župana političke platforme „Za promjene“ Antonio Vučetić te direktor virskog komunalnog poduzeća „Vir održavanje“ Marko Klanac. Vučetić i Klanac ljubitelji su maslinovog ulja, a saznanja s predavanja, rekli su, svakako će primijeniti u budućoj preradi svojih maslina.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...