EN PRIMEUR PAG Uspješna kuharska prezentacija mladih predstavnika domaćih kulinarskih snaga

U prekrasnom  Atriju Kneževog dvora u Pagu održana je gastro manifestacija EN PRIMEUR – kušanje prvih mladih paških sireva u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga kojem su bili nazočni ljubitelji gastronomije, lokalni proizvođači, ugostitelji, stanovnici grada Paga, mnogi gosti sa cijolog otoka i Zadra, mediji.

Sam događaj otvorile su i pozdravile sve prisutne organizatori događanaja Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača Paškog i Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga i direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Hrvoje Anić. U prvom dijelu programa mogli su se kušati prvi mladi sirevi šest otočnih proizvođača Paške sirane,  Sirane Gligora iz Kolana, Sirane Mih iz Kolana, Mini sirane Skrivanat iz Paga ta OPG-a Tomislav Vidas iz Novalje i OPG-a Branimir Čemeljić iz Kolana.

Veliko zanimanje i pohvale izazvao je Coctail Empire Denisa Vlahovca koji je vrlo hrabro i kreativno pripremao odlične koktele  sa skutom, a prezentirana su i vina lokalnih vinara vinarija Vina otoka Paga i  Boškinca.

Drugi dio programa započeo je s masterclassom chefa Matije Bregeša iz Boškinca koji je prezentirao pripremu lažnog rižota od krumpira, paškog sira i divljih šproga kombinirajući lokalne namirnice nakon čega su prisutni mogli degustirati jela na bazi paških sezonalnih namirnica sira, skute, janjetine i ovčetine uz vjesnicu proljeća šparogu koje su im pripremili restorani Boškinac i Na Tale te ugostitelji Srednje škole Bartula Kašića iz Paga.

Posebnu pozornost privuklo je natjecanje dva tima učenika ugostitelja paške srednje škole koje su vodili chef Matija Bregeš i Iva Novosel, sudionica Mastercheffa i nekadašnja učenica SŠ Bartula Kašića koja je prvi put prezentirala kuharsko umijeće pred „svojom“ publikom i ujedno motivirala mlade ugostitelje da se i odluče za ovaj kreativni poziv. Na meniju učenika našla se priprema jela od makaruna, skute, šparoga i sirutke kojeg su ocjenili poznati zadarski gastro chefovi Saša Began i Renato Kraljev i teta Tonći Maržić, predstavnica domaćih kulinarskih snaga obučena u tradicionalni fuštan.

*******************************

SREDNJA ŠKOLA BARTULA KAŠIĆA:
Prvi dan proljeća proslavili smo posebno svečano i rascvjetano. Za nas otočane, ali i naše drage goste, ovo je doba godine zaista posebno. Nakon zimske pustoši, bure i hladnoće priroda nas počasti svojim darovima poput divljih šparoga, luka, proljetnica i brojnog ljekovitog i aromatičnog bilja. Također, ono najvažnije, proizvodnja paškog sira i skute sada je u punom jeku. Upravo ti, najukusniji i najvrjedniji plodovi koji nas čine posebnima i prepoznatljivima dolaze kao lijek, točnije melem za sve one suhe promrzle ruke, rana buđenja u zoru, često po kiši, tuči ili buri, višednevne obilaske i brige za ovce i mlade janjce te cjelogodišnju žrtvu da stado bude zdravo, nahranjeno i sigurno. Tim povodom je u Kneževom dvoru održan En primeur ovogodišnjih mladih paških sireva.
Došlo je vrijeme da se prvi ovogodišnji sirevi otvore i da uživanje započne! Većina pri pomisli na paški sir u sjećanje dozove onaj stari, pikantni, dozreli okus sira koji se svojim karakterom istakne u bilo kojoj gastro kombinaciji. No, i mladi paški sirevi imaju ono nešto te se svojom posebnošću ističu među ostalima. Kremast, mekan, blažeg okusa i gotovo topljiv, brojnim je obožavateljima ova delicija baš prvi izbor. Uz sireve, na ovoj su manifestaciji gosti mogli degustirati i vrhunska vina, koktele s paškom skutom te ostala jela koja su sadržavala esenciju otoka. Ono što nas čini posebno ponosnima su naši kuhari i konobari koji su još jednom pokazali koliko su odlični u tome što rade i koliko su i dalje spremni učiti od vrhunskih stručnjaka.
Podijeljeni u dva tima, jednog koja je vodila naša bivša učenica i sudionica ovogodišnjeg Masterchefa, Iva Novosel i drugog kojeg je vodio chef Matija Bregeš, koji je restoranu BOŠKINAC u Novalji priskrbio Michelinovu zvjezdicu, sudjelovali su u kulinarskom natjecanju. Mentori su vodili svoje timove, a naši su se učenici izvrsno snašli i pokazali svoja znanja i vještine koje su dosad stekli. Pri kuhanju su koristili tradicionalne namirnice poput paškog sira, skute, sirutke, makaruna, volka, krakova hobotnice te otočnog bilja. Nakon ocjena stručnog žirija, pobijedio je tim kojeg je vodio chef Matija Bregeš i osvojio ekskluzivnu večeru u BOŠKINAC, a drugi tim Ive Novosel večeru u restoranu Na Katine… Kuhanje uživo pred publikom našim je učenicima bila nova avantura i iskustvo koje će zasigurno uvijek pamtiti. Mi koji smo ih gledali smo uživali, a brojni posjetitelji nagradili su ih pohvalama i samo najljepšim komentarima! Još jednom hvala organizatorima, svim partnerima, ali i svim posjetiteljima koji su ovaj događaj učinili svečanim, važnim i nadamo se, ubuduće, tradicionalnim. A mi, uvijek ćemo se rado odazvati i slaviti otočnu tradiciju na ponos starijima i primjer mladima- naveli su u FB objavi iz B.Kašića…

Žiri je bio složan u ocjeni da su svi sudionici odlično obavili posao te su osvojili nagradu degustacijski meni u Boškincu i večeru u restoranu Na Tale, izvijestili su domaćini događanja.

EN PRIMEUR je pokazao da je Pag vrhunska gastro destinacija koja nudi autohtone i jedinstvene proizvode, jela koje se mogu prezentirati i na klasičan, starinski način, ali i na moderan, inovativan način jer se u pripremi koriste vrhunske namirnice, cijeli događaj protekao je u pravoj urbanoj atmosferi u jedinstvenom prostoru Atrija Kneževog dvora kojeg su dodatno obogatili zvuci evergreena u izvedbi dua Davora Maržića i Marina Živkovića.

Hrvoje Anić, direktor TZ ZD županije je izjavio da su ovakva događanja najvažnija jer pored kvalitetnih sadržaja nude kvalitetne namirnice i gastro užitak.

„Ovo događanje je zaista organizirano na jednoj jako lijepoj, visokoj urbanoj razini  i to j ono što nama treba posebno u predsezoni. Bitno je reći da je ovo događanje namjenjeno i domaćim ljudima.“, rekao je Anić i zahvalio organizatorima TZ Grada Paga i Udruzi proizvođača paškog sira.

„ Još jednom se pokazalo da grad i otok Pag imaju posebnu i vrhunsku gastro scenu koja je prezentirana u našem Atriju Kneževog dvora. Drago mi je da su i naši sugrađani bili zadovoljni ponudom i samim događanjem. Zahvaljujem organizatorima na ovako lijepoj manifestaciji te svima koji su sudjelovali. Grad Pag će zasigurno podržavati ovakva događanja budući da promoviraju naš grad i otok Pag na najbolji mogući način i na zadovoljstvo svih“, rekao je Ante Fabijanić, predsjednik TZ Grada Paga i gradonačelnik Paga.

Na ovom gastro događanju nazočili su Ante Sjauš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Ivan Dabo, saborski zastupnik i gradonačelnik Novalje, Šime Gligora, načelnik Općine Kolan te mnogi drugi predstavnici institucija i udruga.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo ovom manifestacijom te najavili da će se i slijedeće godine simbolično, na prvi dan proljeća održati ovo zaista izvrsno dogođanje koje u svijet šalje prekrasnu sliku grada i otoka Paga…

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi