PRIOPĆENJE TZZŽ Održan kamp sommeliera

Proteklog je tjedna Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije za 15-tak istaknutih hrvatskih sommelijera i enologa članova Hrvatskog sommelier kluba organizirala dvodnevni kamp s radionicama, a na kojima su predstavljena vina i maslinova ulja lokalnih vinara i maslinara. Tako je 11. i 12. veljače Ivan Stiblik, istaknuti zadarski sommelijer i vinski promotor, te organizator Zadar Wine festivala vodio kolege kroz dvije vinske radionice dok je degustaciju maslinovih ulja obavio Filip Erceg, voditelj panela za ocjenjivanje maslinovih ulja, Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar pri Zavodu za javno zdravstvo u Zadru. Tijekom dvodnevnog boravka u Zadarskoj županiji sudionici su mogli isprobati čak 45 vina i sedam maslinovih ulja Zadarske županije.
Prva je radionica odrađena u Vinariji Karaba u Pakoštanima, gdje je upriličen ručak i predstavljeno 16 bijelih vina lokalnih vinara, dok su tijekom večere i prezentacije vina u Vinariji Degarra okupljeni mogli kušati čak 26 crnih vina. Sutradan je u jutarnjim satima održan stručni sastanak predavača Hrvatskog sommelier Kluba, a nakon čega je u Vinariji Bora u Podgradini održana posljednja radionica na kojoj su predstavljena vina domaćina i gdje je održano predstavljanje i kušanje lokalnih maslinovih ulja, dok se za ručak pobrinuo chef Saša Began.
Na dvodnevnom okupljanju predstavljena su vina vinarije Karaba, Jokić, Vinketa, Degarra, Stjepana Vučemilovića, Fiolić, Škaulj, Velebna, Kraljevski vinogradi, Vrsaljko, MasVin, KerVin i Bora. Sudionicima su predstavljena ulja OPG-a Lalin, pa Antino, Ante Vulina, Olea Viola OPG-a Čelini, Fortica Ivice Vlatkovića, Štorija OPG-a Plastić, pa blend Ramov i blend Bora.
Sudeći po oduševljenim reakcijama gostiju dvodnevni je kamp bio više nego uspješan, a kako su istaknuli, nekoliko vina Zadarske županije zasigurno izdižu izvrsnost po najstrožim svjetskim kriterijima, ne tek regionalno ili lokalno.
Tim povodom Hrvoje Anić je rekao: Turistička zajednica Zadarske županije i nadalje nastavlja s brojnim aktivnostima brendiranja Zadarske županije kao snažne enogastronomske destinacije. Među našim značajnijim snagama svakako su vrhunska vina i izvrsno maslinovo ulje, a za koje želimo da budu poznatiji prvenstveno na prostru Hrvatske. Upravo smo zato odlučili podržati i sudjelovati u organizaciji ovih radionica za istaknute članove Hrvatskog sommelier kluba, a kako bi enologe i sommelijere okupili i predstavili im sve najbolje što možemo ponuditi, navodi TZ županije u svom priopćenju.