KONTRA PRIRODE Zima je, a na pijaci rajčice kao usred ljeta

Iako odavno nije sezona rajčica, na zadarskoj pijaci i dalje se mogu pronaći sočni, crveni plodovi koji privlače kupce mirisom i okusom. U moru sezonskog povrća, rajčice su i dalje među najtraženijim namirnicama, a mnogi Zadrani radije ih kupuju na pijaci nego u trgovinama.

Na pijaci ispred City Galerije zatekli smo Radmilu Jovanović, dugogodišnju mušteriju tržnice koja nam je otkrila zašto je rajčica ovdje toliko tražena:

Ljudi vole rajčicu s pijace jer znaju da je prirodna i domaća. U dućanima ona izgleda lijepo, ali je često bez okusa jer se bere nezrela i sazrijeva na putu do dućana. Na pijaci možete pronaći domaću rajčicu koja je sazreo na suncu i baš zato ima neusporedivo bolje kvalitete.

Radmila objašnjava da je razlika u načinu uzgoja ključna:

-Ove rajčice su uglavnom iz manjih plastenika, gdje ne koristimo kemiju i ubrzivače rasta. Kupci to prepoznaju. Kada ga probate, odmah je jasno da nije uzgajan masovno. Ovdje znam od koga kupujem. Rajčice su svježe, domaće i imaju pravi okus, a ne onaj plastični kao u trgovinama, kaže gospođa Marija, dugogodišnja redovita mušterija na pijaci. S njom se slaže i gospodin Ante, koji dodaje:

-Kad rajčicu prerežeš, mora mirisati! Ove s pijace mirišu, a one iz supermarketa su kao gumene.

Prodavači na pijaci potvrđuju da su rajčice jedna od najtraženijih namirnica tijekom cijele godine.

-Ljudi traže domaće, neprskane rajčice. Znaju da su možda malo skuplje od onih u trgovini, ali razlika u okusu je ogromna, objašnjava jedan od prodavača.

Dok trgovački lanci nude industrijski uzgojene rajčice koje često dolaze iz staklenika i putuju stotinama kilometara prije nego što stignu na police, one s pijace obično dolaze iz lokalnih vrtova i obiteljskih sadnji. Upravo ta svježina i domaći uzgoj razlog su zbog kojeg mnogi Zadrani i dalje biraju tržnicu kao svoje glavno odredište za kupovinu ovog sastojka svakog kućanstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...