IZDVAJAMO Savjete kako čuvati namirnice kako bi dulje bile svježe
Evo nekoliko savjeta kako spriječiti kvarenje hrane prije nego što je upotrijebite za pripremu obroka.
Unosite svježe voće i povrće u svoj dom kako biste obogatili prehranu, ali primjećujete da vaše namirnice imaju čudan okus nakon nekoliko dana u hladnjaku. To nije idealno – no u potpunosti je rješivo! Ovi problemi obično nastaju zbog nepravilnog skladištenja, piše Jutarnji list.
Borovnice, kupine, maline i jagode
Uvijek čuvajte svježe bobičasto voće (borovnice, jagode i sl.) u hladnjaku, suho i neoprano, u čvrstoj posudi poput originalne ambalaže ili zdjelici prekrivenoj plastičnom folijom. Ovako spremljene mogu trajati do 10 dana. Bobice možete i zamrznuti, ali ih prije toga dobro isperite i osušite. Nakon pranja i sušenja, spremite ih u plastične vrećice ili posude za zamrzavanje – trajat će do šest mjeseci.
Krumpiri
Krumpire držite na hladnom i suhom mjestu, poput smočnice ili ormarića. Izbjegavajte ih čuvati blizu štednjaka, pećnice ili sudopera zbog temperaturnih oscilacija i vlage. Isto tako nije preporučljivo držati ih u zamrzivaču ili hladnjaku.
Češnjak
Poput krumpira, češnjak treba čuvati na suhom i hladnom mjestu, daleko od vlage hladnjaka. Ako imate puno glavica češnjaka, možete ih zamrznuti. Zamrznite cijele glavice ili ogulite režnjeve i spremite ih u staklenke. Zamrznuti češnjak lakše se sjecka i usitnjava, što može biti prednost u kuhanju.
Jaja
Iako hladnjak ima mjesta za jaja u vratima, to nije idealno. Jaja trebaju stabilnu i nisku temperaturu, a vrata hladnjaka su izložena čestim promjenama temperature. Držite jaja na srednjoj polici hladnjaka, gdje je temperatura najniža i najstabilnija, piše N1.