RIBARNICA I TRŽNICA Ima friške ribe, i punih štandova, ali nema ljudi, sve manje kupuju, nema se eura. Takva su vrimena. Teška…

Nije petak, ali je subota.

A subotnje jutro na zadarskoj ribarnici, svega nekoliko dana uoči Božića, odisalo je dobro poznatim mirisima mora i ribljih specijaliteta.

Atmosfera ispod kamenih zidina Poluotoka živnula je kako je sunce izlazilo, a kupci- njih desetak, dvadesetak- i prodavači započeli svoje pregovore, u vezi cijena. Ribarnica, inače simbol dalmatinske tradicije, posebno za dane ususret, a osobito za Badnjak, bila je i ne toliko kao nekada ispunjena gužvom i iščekivanjima.

-Ima friške ribe, ali nema ljudi, sve manje kupuju, nema se eura. Takva su vrimena. Teška. Gledaju, pitaju, a rijetko tko uzme nešto- komentira otužna pogleda u daljinu starija prodavačica…

-Zato što danas svi idu u dućane ili kupuju smrznutu ribu, a ovdje dođu tek na veliki pazar- komentira.

Unatoč interesu, prodavači su primijetili promjene u navikama potrošača.

-Svi žele oboritu ribu za blagdane, ali cijene su poskočile, danas traže srdelu, tako će i predblagdanski za posni ručak, dok lignje i zubaci idu restoranima. Meni je bitno da mogu ponuditi kvalitetu- dodaje mladi ribar iz Bibinja, ponosno pokazujući svoj ulov u kašetama.

Kupci, s druge strane, razmišljaju o vlastitim ograničenjima.

-Uzeo sam malo girica i dagnji, za večeras. Sve je poskupjelo, ali riba je riba- kaže gospodin Marinko iz Sukošana.

Njegov prijatelj dodaje kroz smijeh novinarima:

-Bolje friška riba s ribarnice nego smrznuta iz supermarketa!

Na štandovima škampi, arbun, orada, mol, gavuncini, lignjuni, dagnje, kozice, tuna…

Tradicija došašća i badnjaka i dalje je živa u Zadru, ali izazovi su sve veći, novo doba. Starija gospođa iz Arbanasa prisjetila se kako su prije ljudi dolazili na ribarnicu i zbog druženja.

-Sad svi žure, nema više ćakula. I mladi ne dolaze, njima je riba valjda samo za slike na društvenim mrežama…

Među prolaznicima smo sreli majke, djedove, ribare i mlade obitelji. A tržnica, nekima usput- puna…

-U utorak ćemo spremati bakalar na bijelo, a za Božić brdo kolača. Moja djeca došla su iz Zagreba na praznike, pa ćemo sve pripremiti zajedno- kaže Tihana iz Dikla, dok na štandu odabire orase za blagdanski stolnjak.

U razgovoru s prodavačima, čulo se i pokoje nezadovoljstvo zbog fiskalnih blagajni i cijena parkinga u gradu, ali predblagdanska atmosfera na kraju je prevagnula.

-Ribarnica i tržnica i dalje su mjesta gdje tradicija oživljava, makar na trenutak- zaključio je barba s kapom “francuzicom”, čije su riječi dočekane s odobravanjem “pazara”.

Na bancima mame nas paprika, rajčice, blitva, špinat, brokula, tikvica, tikve, krumpir, batat, kapula, grah, kupus, salata, mahune, jabuke, mandarine, kruške, limuni, šipak…

-Cijene, lipi moj momak, zna se povoljno pronać. Ajde, tebi i kolegama, upola- ne da se barba Ivan.

Prostor podno bedema i ove godine ostaje makar u tragovima mjesto okupljanja, tradicije, okusa mora i Ravnih kotara – unatoč svim izazovima modernog života…

U krupnim kadrovima, 21.12.2024.- više detalja u foto-galeriji donosi nam Arif Sitnica. (P.LIVAJIĆ)

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...