RIBARNICA BAKALAR ZADAR Blagdani nisu samo u bogatstvu hrane, već u toplini doma i zajedništva

Kako se bližio Badnjak, zadarska ribarnica postala je omiljeno okupljalište onih koji žele osigurati tradicije nam dostojan blagdanski ručak. Danas je uz điradu gradom bila i Top lokacija, destinacija…

Iako cijene ribe nikad nisu bile više, gužva na štandovima nije jenjavala.

Suhi bakalar, neizostavan dio badnjeg dana, ove godine – a nije da nije i lani tako- nosi titulu luksuza – cijene su po kilogramu dosegnule čak 80-90-100 eura.

-A ovog puta neće biti bakalara na našem stolu, ali pronaći ćemo zamjenu, valjda-  kaže nam teta Stošija dok je pregledavala ponudu oslića. Suhi prešani bakalar, nešto povoljniji od vrhunskog norveškog, prodavao se za 60 do 80 eura po kilogramu, ali ni to nije opcija mnogim Zadranima. Za one s plićim džepom, alternativa bakalaru može biti svježa riba poput oslića, koji se može pronaći već za 7-9 eura po kilogramu, cipli, savršeni za brudet, prodaju se za 7-8 eura, a trlje i pišmolji za 4-5-6 eura. Srdela, vječni saveznik štedljivih domaćica, nalazila se po kilogramu za 3.50-4,50-5.50 eura.

-Lignje su skupe, 15-20 eura po kilogramu, ali tko ima mašte, može napraviti ručak za malo para. Uzmete pola kila, dodate krumpir i imate obrok za cilu obitelj doma- savjetuje Ivan.

Unatoč visokim cijenama, Zadranke i Zadrani ne odustaju od tradicije, isporuke ribe do ručka.

-Heh, nije lako, ali Badnjak je Badnjak. Mora se nešto staviti na stol- tvrdi Miroslava dok motri hobotnice po 17 eura i brancina čija cijena varira od 10 do 25 eura

Ipak, bakalar. Bakalar ostaje glavna tema razgovora. U posljednje tri godine njegova cijena porasla je za čak 40 posto, što ga čini luksuznim fastro artiklom kod Hrvata.

-Nekad smo ga kuhali za cijelu obitelj, a sad ga kupujemo samo simbolično, tek toliko da zamiriše…- priznaje jedan od umirovljenika koji dvaput mjeri svaki euro prije kupovine ne samo bakalara.

A ponuda na zadarskoj ribarnici i ove je godine bila bogata, iako se kupci sve više okreću jeftinijim varijantama. Osim bakalara i lignji, u ponudi su se pronalazili nezaobilazni losos za 22,50 eura, patarača za 5-6 eura…

-U našoj kući bit će malo skromnije, ali važno je da se okupljamo i da smo skupa- zaključuje Tomislav.

Blagdanska trpeza u Zadru možda neće izgledati kao nekada, ali slika na ribarnici pokazuje da tradicija još uvijek živi među Zadranima– uz prilagodbe i poneku alternativu za svečani stolnjak. Jer, kako kažu, blagdani nisu samo u bogatstvu hrane, već u toplini doma i zajedništva. (PL)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...