SABATINA 2024. Dobitnici priznanja iz Zadra: Marina Pavlović i SŠ Stanka Ožanića!

Danas je svečano otvorena 34. Sabatina i program je počeo. Na svečanom otvorenju zaslužnim vinogradarima i vinarima dodijeljena su priznanja. U nastavku teksta možete pregledati listu dobitnika osobnih i kolektivnih priznanja s obrazloženjima.

Sutra, 15.11.2024. nastavlja se edukativni program, u okviru kojega će se održati radionice i predavanja po rasporedu u programu.

U 20.00 priredit će se svečana dodjela priznanja za kvalitetu otvorenih i mladih vina.

DOBITNICI PRIZNANJA NA SABATINI 2024.
Priznanje „Stanko Ožanić“

za sveukupni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i Sabatine

 

POLJOPRIVREDNA, PREHRAMBENA I VETERINARSKA ŠKOLA STANKA OŽANIĆA Zadar

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića djeluje preko 30 godina na području srednjoškolskog obrazovanja. Škola posjeduje kemijski i mikrobiološki laboratorij, veterinarski praktikum, cvjećarsku radionicu, profesionalno opremljenu kuhinju, pekaru, staklenik, vinski podrum i bogato opremljenu knjižnicu. U praktičnoj nastavi posebna pažnja se pridaje vinogradarstvu i vinarstvu pa se osim teoretske nastave izvodi i praktična nastava proizvodnje školskog vina, prošeka i pjenušca. S obzirom da škola djeluje na vinogradarski poticajnom području Zadarske županije, širokom ponudom izbornih predmeta se nastoji kod učenika razvijati interes za rad na obiteljskim gospodarstvima i nastavak školovanja u struci. Nastavnici i učenici u sklopu praktičnog rada već godinama održavaju vinograd u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu gdje se uzgaja osam starih sorti vinove loze. Ove godine škola obilježava 80 godina od smrti istaknutog hrvatskog agronoma Stanka Ožanića, čije ime s ponosom nosi.

 

Priznanje „Stjepan Bulić“

za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine

 

MARINA PAVLOVIĆ Zadar

Marina Pavlović, diplomirana inženjerka agronomije, danas je djelatnica Sveučilišta u Zadru, gdje je voditeljica Sveučilišnog laboratorija, a zadužena je i za vinogradarsko-vinarsku proizvodnju na Sveučilišnom dobru Baštica. Svojim radom u laboratoriju dugi niz godina savjetuje male i velike proizvođače vina sa područja Zadarske županije, ali i šire, a sve u cilju podizanja kvalitete vina. Sudjelovala je na nekoliko sveučilišnih projekata, a jedan od značajnijih je podizanje kolekcijskog nasada, banke gena, autohtonih sorti vinove loze Sjeverne i Srednje Dalmacije, nastalog u suradnji Sveučilišta u Zadru i Agronomskog fakulteta iz Zagreba. Cilj ovog projekta je očuvanje i revitalizacija autohtonih sorti navedenih regija. U dvije godine u nasadu je posađeno 43 različite sorte vinove loze. Marina Pavlović dugo godina je radila u Badelovoj Vinariji Benkovac kao uspješni enolog, davši značajni doprinos afirmaciji nekoliko vinskih marki iz benkovačkog okruženja. Dugogodišnji je član Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina pri HAPIH-u, ali i drugih povjerenstva za ocjenjivanje vina, uključujući i Sabatinu.

 

Priznanje „Mate Bobanović“

za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu

 

NIKŠA MIMICA Omiš

Nikša Mimica, vinogradar i vinar iz Omiša, obnovom starog obiteljskog gospodarstva utemeljio je Vinariju Mimica koja se ističe svojom tradicijom i kvalitetom. U suradnji s profesorima Agronomskog fakulteta, značajno je pridonio istraživanjima, tragajući za starim trsovima tribidraga, pronalazeći njih devet u svom rodnom kraju. Zajedno s pokojnim vinarom Plenkovićem, sadi prve nasade pod sortom tribidrag. Aktivno je sudjelovao i sudjeluje u brendiranju ove važne sorte. Nikša također dugi niz godina surađuje s profesorima i znanstvenicima na popularizaciji starih omiških sorata, poput omiškog okatca, ninčuše, palavuše i vugave. Posebno se ističe njegov doprinos inicijativi za dopuštanje upotrebe naziva „prošek“, temeljenog na povijesnim zapisima iz 1772. godine. I sam proizvodi stari omiški prošek, kako ga je Fortis nazivao te godine, tehnologijom kako se nekada radio, a koji danas spada među vodeće dalmatinske prošeke. Uz vina, Mimica proizvodi i nadaleko poznati omiški voćni liker Višnjak, rađen po staroj recepturi, koji je na Sabatini proglašen Šampionom u kategoriji alkoholnih pića. Ljubav i strast Nikše Mimice prema vinarstvu i vinogradarstvu utkane su u svaki aspekt njegovog života i rada.

 

Priznanje  „Zlatan Plenković“

mladom vinogradaru i vinaru

     

FRANO BANIČEVIĆ Smokvica

Frano Baničević rođen je u vinogradarskoj obitelji pa mu je vinarstvo, iako je po struci automehaničar, isključivi životni odabir. Često ističe da mu je ljubav prema zemlji i lozi usadio pokojni djed, pa je svoju vinariju „Car“ nazvao po obiteljskom nadimku. Naime, naslijedio je vinski podrum od „dida“, ali ga je preuredio i osuvremenio tako da se u njemu danas proizvode vrhunska vina. To dokazuju i priznanja za kvalitetu na respektabilnim natjecanjima, osobito na Sabatini 2019., gdje je njegovo vino Pošip bilo najbolje u kategoriji mladih vina. Baničević posebnu pažnju posvećuje i opremi vina, što dokazuje šampionsko priznanje za izgled proizvoda na Sabatini 2022. Posjeduje dva hektara vinograda koji se protežu kroz sedam polja, s najviše trsova sorte pošip, što je tradicija i ponos Smokvice. Godišnje vinarija proizvede nešto više od četiri tisuće boca, najviše Pošipa, ali i Rukatca, Plavca malog te Rosea. Svoju ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu Frano prenosi i na svoju djecu pa se nada nastavku i dobroj budućnosti posla kojeg razvija.

 

Priznanje

uzornom vinogradaru i vinaru

     

ANTON KATUNAR Vrbnik

Anton Katunar jedan je od najpoznatijih proizvođača glasovite žlahtine s otoka Krka. Kao informatičar i vlasnik tvrtke, po utemeljenju Republike Hrvatske bio je izabran u prvi saziv Hrvatskog sabora. Nakon dvije godine sjedenja u saborskim klupama odustao je od politike kako bi se posvetio obiteljskoj tradiciji – vinogradarstvu. Kao prvi privatni vinar na Krku, zaštitio je geografsko porijeklo svoje žlahtine i izgradio prvu privatnu vinariju te zasadio velike površine s vinovom lozom, pretežno sorte žlahtine, a pionirski je prvi najsjevernije zasadio nasade sorte plavca maloga. Njegova vina, uključujući i pjenušac Porin, visoko su pozicionirana na tržištu u zemlji i inozemstvu. Anton Katunar poznat je i kao dobar poznavalac povijesti, osobito vinogradarske, te kao kolekcionar vinskih artefakata.

 

Priznanje vinarskoj zadruzi

za dugogodišnji uspješan rad

(dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez)

     

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA TRS Ilok

Poljoprivredna zadruga TRS osnovana je 2006. godine spajanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Bošnjak i Faletar. Međutim, suradnja ovih obitelji započeta je 2003. kada su startali s vinskom proizvodnjom od 30.000 litara vina. Izgradili su obiteljsku kuću i veći pripadajući podrum za predu i buteljiranje vina te povećali kapacitet na 80.000 litara. U tom trenutku obrađivali su 29 hektara vlastitih nasada. Trs je osebujna obiteljska poljoprivredna zadruga čiju okosnicu čine osobno osnivači zadruge Zlatko Bošnjak i Marijo Faletar, koji pod robnom markom TRS plasiraju na tržište nekoliko vina vrhunske kvalitete. Danas se mogu pohvaliti novim podrumom, proširenjem kapaciteta i modernizacijom proizvodnje, a sve u cilju održive kvalitete vina. Pogone su modernizirali i za preradu koštica grožđa u ulje i brašno. Trenutni kapacitet vinarije je 550.000 litara, a od toga je godišnja proizvodnja od 300.000 do 350.000 litara. Zadruga danas broji 16 članova koji obrađuju 60 hektara te zapošljava 14 ljudi.

 

Zlatno pero Sabatine

za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva i Sabatine kroz medije

     

ČASOPIS TURIZAM INFO

Turizam info, časopis za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i poduzetnike u turizmu, pouzdani je izvor informacija za djelatnike u tim granama djelatnosti. Među publikacijama koje nisu specijalizirane za poljodjelstvo, Turizam info objavljuje najviše priloga o vinogradarstvu i vinarstvu. Gotovo da nema nijednog broja u kojem se ne objavi nekoliko članaka o vinogradarstvu ili vinarstvu sa širokim dijapazonom informacija od obnove glasovite Bakarske vodice do nagrada Hrvatskim vinarima na svjetskim i domaćim ocjenjivanjima. Turizam info je svojim prilozima dao značajan doprinos povezivanju turizma i vinarstva, stvarajući novu ponudu u turizmu – vinogradarski turizam. Redovito informira čitatelje o održanim vinarskim manifestacijama, a bogat je raznovrsnim sadržajima te zavidnim grafičkim rješenjima i vrhunskim tiskom u izdanju tvrtke Info lab Medija iz Opatije.

 

Zlatna amfora Sabatine

za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva

(dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova)

     

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Kultura uzgoja vinove loze i pravljenja vina na području koje danas obuhvaća Primorsko-goranska županija seže u predrimsko doba. Duga i bogata tradicija vinogradarstva ovoga kraja naprasno je prekinuta pojavom filoksere, nakon koje se većina vinograda više nikad nije oporavila u tadašnjem obimu. Međutim, danas se rade veliki napori za revitalizaciju vinogradarstva i vinarstva ovog područja, tako da se u Primorsko-goranskoj županiji nalazi nešto manje od 200 hektara vinogradarskih površina, pa je županija po proizvodnji, osobito pjenušaca, na trećem mjestu u Hrvatskoj. Osim toga nastoji se obnoviti autohtone sorte koje su pomalo zaboravljene i gotovo nestale. Diljem turističkog dijela županije povezuje se vinarstvo i turizam kroz vinske ceste, ture i degustacije. Tako su u projekt „Identifikacija i prezentacija vinarske i pčelarske proizvodnje” uključene vinarije, udruge i OPG-ovi s područja županije. U svemu tome županija ima svoju ulogu i daje punu potporu. Treba istaknuti partnerski odnos županije i sveučilišta, osobito kroz županijski Interpretacijski centar „Hrvatska vinska kuća“ u Kraljevici, koji svojom postavkom prezentira vinogradarstvo županije i šireg područja.

PROGRAM DOGAĐANJA MOŽETE POGLEDATI KLIKOM NA LINK...

… A FOTOGRAFIJE SVIH DOBITNIKA NA LINK... (PL)

Feed me
Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...