VOJNI ANALITIČAR Nadmoć Rusije slabi

Brojčana nadmoć Rusije na bojištima u Ukrajini mogla bi početi opadati do kraja ove godine, prema predviđanjima vojnog analitičara Michaela Kofmana. U intervjuu za američki magazin Intelligencer Kofman je naglasio da se ruska vojska suočava s ozbiljnim logističkim i operativnim ograničenjima, što bi moglo oslabiti njezinu sposobnost vođenja rata.

Kofman, vojni analitičar i suradnik u zakladi Carnegie Endowment for International Peace, ističe da, iako Rusiji ne prijeti neposredni nedostatak ljudstva i opreme, njezina ofenzivna sposobnost slabi, što bi moglo donijeti predah ukrajinskim snagama.

Rusija pod pritiskom

Tijekom rata Rusija je održavala pritisak na Ukrajinu zahvaljujući brojčanoj nadmoći, koristeći značajno više ljudstva i vojne opreme na istočnom frontu. Kofman tvrdi da Moskva primjenjuje taktiku iscrpljivanja ukrajinskih snaga, šaljući veći broj vojnika na bojišta, što joj je omogućilo polagano napredovanje. No, kaže, ovaj model nije dugoročno održiv.

“Rusija sada trpi značajna ograničenja”, rekao je Kofman. “Ta prednost na bojištu će se vjerojatno smanjiti kako ulazimo u zimu i gledamo prema 2025.”, dodao je.

Iako ne vjeruje da će Rusiji uskoro ponestati vojnika ili opreme, Kofman tvrdi da Rusija neće moći zadržati trenutni tempo ofenzive na neodređeno vrijeme. Moskva se sve više oslanja na sovjetsko oružje i zalihe iz prošlih desetljeća kako bi nadoknadila gubitke. “Rusija troši svoju sovjetsku zaostavštinu, a proizvodnja nove opreme je znatno manja u usporedbi s gubicima na bojištu”, pojašnjava Kofman.

Zbog toga se Rusi moraju prilagođavati novim taktikama kako bi smanjili gubitke, što umanjuje njihovu sposobnost postizanja značajnih operativnih proboja. To bi moglo prisiliti rusku vojsku na defenzivniji pristup, jer im ponestaje napredne opreme za vođenje velikih ofenzivnih operacija, prenosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...