VODA NIJE BROJ JEDAN Ovaj napitak bolje osvježava i hidrira organizam

Prema nekim istraživanjima, obična voda možda nije najhidratantnije piće koje možemo konzumirati. Mlijeko je također odlična opcija zbog svoje sposobnosti zadržavanja tekućine i sadržaja važnih hranjivih tvari.

U studiji objavljenoj u National Library of Medicine, istraživači su otkrili da mlijeko može biti učinkovitije od vode kada je u pitanju dugotrajnija hidratacija. Mlijeko usporava pražnjenje želuca, što znači da tekućina i hranjive tvari duže ostaju u tijelu, čime se produžava hidratantni učinak. Osim toga, mlijeko sadrži kalcij, proteine i elektrolite, što dodatno doprinosi ravnoteži tekućine u tijelu i regeneraciji mišića nakon fizičke aktivnosti.

Koliko mlijeka treba piti za optimalnu hidrataciju?

Iako je mlijeko dobar izbor za hidrataciju, stručnjaci upozoravaju na umjerenost. Prema Harvard Health Publishing, svakodnevna konzumacija mlijeka u velikim količinama može povećati unos kalorija, što je posebno važno za osobe koje ne vježbaju redovito. Preporučuje se unos otprilike dvije šalice mlijeka dnevno, a ostatak tekućine trebalo bi dobiti iz vode i drugih hidratantnih napitaka.

Je li mlijeko bolje od vode?

Mlijeko ima nekoliko prednosti, no voda ostaje najprirodniji način hidratacije, bez dodatnih kalorija i mogućnosti za nuspojave, kao što su probavni problemi. Stručnjaci savjetuju da iako mlijeko može biti koristan dodatak hidrataciji, ne bi trebalo u potpunosti zamijeniti vodu kao osnovni izvor tekućine.

Za optimalnu hidrataciju uključivanje mlijeka u svakodnevnu prehranu može biti korisno, posebno za osobe koje trebaju dodatne hranjive tvari za oporavak mišića. Ipak, za većinu, voda ostaje nezaobilazna baza svakodnevne hidratacije, piše Index.hr.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...