Usporedili smo cijene u restoranima prije dvije godine i danas. Kao da je protutnjao uragan…

Najprije je pandemija utjecala da se manje ide u restorane, a kad se vratilo (novo)normalno doba, stigla je inflacija. Na koncu, stigla je i konverzija iz kune u euro koja je dovela do dodatnog “zaokruživanja” cijena.

Standard građana je pao jer cijene stalno rastu. Građani i dalje troše na hranu više od trećine kućnog budžeta. S druge strane, objedi u restoranima za mnoge su odavno postali nedostižan luksuz, a i velik dio onih drugih prorijedio je tu vrstu izlazaka.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prošloga tjedna izvješće o indeksima potrošačkih cijena u rujnu ove godine. Mjerene tim indeksom, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju ovog su rujna u odnosu na lanjski rujan u prosjeku bile više za 1,6 posto. A najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren upravo u skupini Restorani i hoteli – za 10,8 posto.

U jelovnicima se može ‘napipati’ inflacija
Rast cijena doslovno je opipljiv kada se listaju restoranski jelovnici. Usporedili smo cijene u nekoliko popularnih restorana kojima ne navodimo nazive jer nisu jedini poskupjeli. Za usporedbu smo uzeli cijene iz njihovih jelovnika iz 2022. godine, prije uvođenja eura, te onih aktualnih, dostupnih na mrežnim stranicama i društvenim mrežama.

Primjerice, u jednom grill restoranu u Zagrebu sve je poskupjelo, nešto minimalno, nešto drastično. Mazalica koja je onomad koštala 8 kuna, sada košta 1,30 eura (9.80 kuna), a lepinja je sa 7 kuna “skočila” na 1,60 eura (12 kuna). Zapečeni grah koštao je 25 kuna, a sada je 4,40 eura (33,20 kuna). Velika porcija ćevapčića poskupjela je s 45 kuna na 8,60 eura (64,90 kuna), a gurmanska plata za dvoje sa 179 kuna na 36 eura, što bi u nekadašnjoj valuti bilo čak 271,50 kuna.

Burgeri k’o “svetog Petra kajgana”
Hamburgeri su od nezdravog uličnog “brzogriza” vremenom pretvoreni u gastronomsku senzaciju koja se sve manje jede u hodu s nogu. U jednoj popularnoj zagrebačkoj zalogajnici specijaliziranoj za burgere prije dvije godine nudili su pet različitih kombinacija burgera, svih po istoj cijeni od 65 kuna. Danas su cijene istih burgera rspršene od 9 do 11 eura ili, radi lakšeg snalaženja, od 68 do 83 kune, prenosi N1.

Drugi pak lanac burger-zalogajnica početkom 2022. svoje je burgere cijenio u rasponu od 48 do 58 kuna. Sada, preračunato, oni jeftiniji koštaju 58 kuna (7,80 eura), a skuplji oko 72 kune (9,60 eura). Navika je da se uz burger jedu prženi krumpirići. U toj je zalogajnici porcija običnih prije dvije godine koštala 20 kuna, a sada je 3,80 eura (28,66 kuna). Prženi krumpirići sa sirom onomad su, pak, koštali 24 kune, a sada su 4,60 eura, odnosno desetak kuna skuplji.

Obične pizze koštaju kao donedavno “specijalna”
U jednom popularnom zagrebačkom gornjogradskom restoranu u proljeće 2022. krvavice sa zeljem i restanim krumpirom koštale su 70 kuna, a sada koštaju 12,30 eura iliti 92,67 kuna. Na istom mjestu rižoto s piletinom je s ondašnjih 48 kuna poskupio na čak 9,80 eura iliti 73,84 kuna, dok se rižoto s plodovima mora cijenom vinuo s 51 kunu na 11 eura ili skoro 83 kune.

U jelovniku jedne zagrebačke pizzerije nismo se ni osvrtali na cijene “specijalnih” pizza, nego samo onih “običnih”. Margherita je u dvije godine s 59 kuna poskupjela na 11,50 eura (86,75 kuna), miješana pizza sa 67,50 kuna na 13,50 eura (skoro 102 kune) dok one s kobasicama i s gljivama, koje su koštale 64 kune, sada koštaju 12,50 eura (94,30 kuna).

Čobanac, puževi, morski plodovi…
Maknemo li se iz Zagreba, u Baranji ćemo u jednom tamošnjem poznatom restoranu tradicionalni lokalni specijalitet čobanac danas platiti 12 eura ili 90,50 kuna,a pretprošle godine cijena mu je bila 77 kuna. Teleće pečenje umjesto ondašnjih 106 kuna, sada košta 15,20 eura, odnosno 114,60 kuna. “Cigansko pečenje” s ondašnjih 71 kunu poskupjelo je na 10,50 eura (79 kuna), a porcija puževa u umaku od koprive s 56 kuna na 11 eura (83 kn).

U jednom popularnom splitskom restoranu u ljeto 2022. godine dagnje na buzaru koštale su 130 kuna. Danas koštaju 20 eura ili malo više od 150 kuna. Za kilogram morskih plodova na buzaru za dvije osobe prije dvije godine trebalo je platiti 650 kuna, a sada 111 eura iliti 837 kuna. Odrezak od tune koji je koštao 210 kuna, sada košta 38 eura, što bi bilo malo više od 286 kuna.

Ima li jela koje nije poskupjelo?
U jednom pak poznatom bistrou u Rijeci pretprošle godine riblja plata od pola kilograma koštala je 160 kuna. Sada joj je cijena 23 eura (173,50 kuna). Cijena odreska morskog psa bila je 75 kuna, a sada 12 eura (90,41 kunu). Punjene lignje u umaku od bijelog vina koštale su 95 kuna, a sada su 19 eura (143,30 kuna), dok je brancin na žaru s 95 kuna poskupio na 16 eura (120,55 kuna).

I tako, moglo bi se u nedogled uspoređivati i nabrajati, ali pritom se vjerojatno ne bi naišlo na ijedan restoran u kojemu jelo u protekle dvije godine nije poskupjelo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...