USPJEŠNA EKO AKCIJA U VLAŠIĆIMA Volonteri iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke očistili plažu i podmorje, prikupljen raznovrstan otpad…

U Vlašićima je danas, 5. listopada 2024., uspješno održana velika eko akcija čišćenja plaže i podmorja, u kojoj su, osim domaćih volontera, sudjelovali i posjetitelji iz Slovenije i Njemačke. Akcija je okupila dvadesetak ekoloških entuzijasta koji su udružili snage kako bi doprinijeli očuvanju okoliša ovog prekrasnog dijela otoka Paga.

Volonteri su temeljito očistili plažu i veliki dio rive, prikupljajući raznovrstan otpad. Na kopnu su pronađeni i uklonjeni razbijeni suncobrani, ležaljke, postolja za suncobrane, plastične boce i limenke, dok su iz mora izvučene automobilske gume, tepih, razni plastični, stakleni i metalni predmeti, pa čak i olupina razbijenog broda. Ova akcija je bila ključna za očuvanje prirodnog okoliša uvale Vlašići koja je posljednjih godina pod sve većim pritiskom zagađenja.

„Akcija je rezultirala uklanjanjem velike količine otpada, a zahvaljujući predanom radu volontera, napunjen je čitav kontejner prikupljenim otpadom s kopna i mora. Posebnu zahvalu upućujemo roniocima Borutu, Mauru, Anti, Dorianu, Andrijanu i Željanu na čelu s Kristijanom Gligorom, ACI ambasadorom i svim volonterima koji su danas sudjelovali u akciji i svojim trudom doprinijeli uspjehu ove inicijative. Svima koji su sudjelovali podijelili smo promotivne majice kampanje kao mali znak zahvalnosti za njihov nesebični doprinos. Ove majice, s ekološkim porukama i motivima, izazvale su posebno oduševljenje među sudionicima i poslužile ne samo kao uspomena, već i kao simbol zajedništva i posvećenosti očuvanju okoliša.  Bez predanosti i entuzijazma svih sudionika, ova akcija ne bi bila moguća. Njihova angažiranost još jednom je pokazala kako zajednički napori mogu doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode, a istovremeno educirati i inspirirati druge da se pridruže ovakvim inicijativama. Hvala svima koji su svojim trudom i voljom doprinijeli ljepšem i čišćem okolišu uvale Vlašići!” – izjavila je na kraju akcije Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Eko akciju i Informativnu kampanju “Za čistu uvalu” financijski podržavaju Zadarska županija – UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, ACI d.d., TZ Grada Paga, Grad Pag, Komunalno društvo Pag i Čistoća Pag.

*************************

Informativno edukativna kampanja “Za čistu uvalu”
Informativno – edukativna kampanja „Za čistu uvalu” Uvala Vlašići je 2014-te godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem pod oznakom HR2001259. Zbog nedovoljne informiranosti, osviještenosti mještana i posjetitelja postoji opasnost da se u bliskoj budućnosti trajno unište biljna i životinjska staništa i to zbog prekomjernog izlovljavanja riba i školjki te zagađenja uvale, Udruga bi ovom kampanjom utjecala na svijest pojedinaca o važnosti zaštite prirode i okoliša, bioraznolikosti te očuvanju flore i faune na području Vlašića.

Do sada smo odradili nekoliko ekoloških akcija i edukativnih projekata, a široj javnosti poznati smo po papirnatim pepeljarama za plažu i projektu „Molimo ne bacajte opuške, naše ribe i ptice ne puše” kojeg smo u Vlašićima proveli 2018. godine, a kasnije proširili i na ostale otoke u Dalmaciji (Murter, Brač Hvar, Pag).

Ciljevi: Osnovni cilj ovog projekta jest kvalitetnija zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti kroz edukaciju i senzibilizaciju lokalnog stanovništva i posjetitelja s naglaskom na uvalu Vlašići i ekološku mrežu Natura 2000. • smanjenje onečišćenja uvale i kopna Vlašići, • poticanje na odgovornije ponašanje mještana i turista, • informiranje i edukacija stanovništva i posjetitelja Vlašića, • zaštita prirodnih ljepota, biljnih i životinjskih te endemskih vrsta na zaštićenom području Vlašića.

O projektu: S obzirom da se posljednjih nekoliko godina primjećuje povećana devastacija plaže i uvale Vlašići (neovlašteno sidrenje, ispuštanje septičkih jama u more, odlaganje opasnog otpada na rivi…) ovim projektom mještane i posjetitelje educirali smo i informirali o ekološkoj mreži i negativnom utjecaju čovjeka na biljna i životinjska staništa u moru i na kopnu. • Proveli smo informativnu i edukativnu kampanju putem društvenih mreža, promotivnih majica te postavljanje svlačionice za presvlačenje kupača na rivi na kojoj smo otisnuli biljne i životinjske vrste kao i poruke na hrvatskom i engleskom jeziku. • U suradnji sa Komunalnim društvom iz Paga odradili smo informiranje i educiranje (distribucija letaka uz račune za vodu) mještana i iznajmljivača o ekološkoj mreži Natura 2000 i negativnom utjecaju na uvalu Vlašići kako bi ih potaknuli na propisno pražnjenje i odvoz otpadnih voda iz sabirnih i septičkih jama na području MO Vlašići. • U suradnji Kristijanom Gligorom, ACI ambasadorom i istraživačem organizirali smo ekološku akciju čišćenja podmorja u lučici. Na toj lokaciji primijećena je znatna količina otpada, od raznih predmeta, ribarskih alata, konopa, kanti od ulja, boja. • Akciju čišćenja plaže uvale Vlašići gdje stanište imaju brojne biljne i životinjske vrste odradili smo u suradnji sa volonterima. Rezultati: • informirani, educirani mještani, posjetitelji i turisti • odrađena medijska kampanja (50 objava u medijima i na društvenim mrežama) • promotivni materijali 300 letaka i 100 majica • 2 svlačionice za plažu • 1 eko akcija • 1 predavanje • smanjenje otpada u uvali Vlašići za 50% u naredne 2 godine, navode iz Udruge Volim Vlašići o brojnim aktivnostima, u sklopu kampanje i projekta…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...