UDRUGA VLAŠIĆI Studijski posjet tvornici Soven – korištenje vune kao sirovine za održivi razvoj otoka Paga

Udruga Volim Vlašići, kroz projekt “Vratimo vuni sjaj”, organizirala je studijski posjet tvornici Soven u Sloveniji, 8. listopada 2024. Cilj posjeta bio je predstaviti mogućnosti korištenja vune kao vrijedne sirovine te potaknuti predstavnike općina, gradova i udruga s otoka Paga na organizirano prikupljanje i preradu vune, informiraju nas Udruga i Općina Kolan.

Na otoku Pagu registrirano je oko 30.000 ovaca, ali se vuna često baca ili spaljuje, ovaj projekt ima za cilj promijeniti tu praksu i pokrenuti održivi razvoj lokalne ekonomije kroz inovativno korištenje paške vune; Tvornica Soven, koja djeluje od 1996., preradom vune doprinosi ekološkoj održivosti, koristeći isključivo prirodne boje dobivene iz biljaka.

Soven je izrazio interes za otkup paške vune, a ovaj posjet označava prvi korak prema uspostavljanju suradnje i razvoju novog brenda otoka Paga, koji će pridonijeti gospodarskom razvoju i zaštiti okoliša.

Studijsko putovanje i projekt je financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, s ciljem poticanja razvoja civilnog društva na otocima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...