TOPLI NAPITCI Stomatolog izdvojio 4 jesenska pića koja trebamo izbjegavati
S hladnijim danima sve više posežemo za toplim napicima. Neka od njih posebno postaju popularna tijekom jeseni, a onda i zime. Od klasične tople čokolade i kuhanog vina do sve popularnijih napitaka s okusom bundeve, ove vrste pića mnoge odmah podsjećaju na jesen, piše Index.hr.
Iako je u redu povremeno se počastiti nekim popularnim pićima, jedan stomatolog upozorava da pretjerana konzumacija ovih napitaka može učiniti više štete nego koristi za zdravlje zuba. Konkretno, kako je za britanski Express otkrio stomatolog Zaeem Jafri, mogli bi uzrokovati trajno oštećenje zuba. Evo koje vrste pića je izdvojio.
Kava s okusom bundeve
Iako je ova vrsta kave popularnija u inozemstvu nego u Hrvatskoj, moguće ju je popiti na određenim mjestima. Kako je objasnio stomatolog, “kave s mlijekom i bundevom sadrže oko 50 grama šećera, što je približno dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa”.
Dodao je: “Unos ove količine šećera proizvodi nezdrave kiseline koje omekšavaju zaštitnu caklinu zuba, čineći ih podložnijima kvarenju. Ako uživate u ovom sezonskom toplom napitku u omiljenom kafiću, samo pazite da ne postane svakodnevna navika.”
Kuhano vino
Kuhano vino napitak je koji se više povezuje uz zimu, ali mnogi ga vole popiti s prvom pojavom hladnijih jesenskih dana. Međutim, kuhano vino može uzrokovati mrlje na zubima te dehidrira usnu šupljinu.
Dr. Zaeem upozorava: “Alkohol smanjuje količinu sline u ustima, a slina je ključna za ispiranje štetnih bakterija koje se često lijepe za zube. Ovo bi trebao biti povremeni užitak, a nakon konzumacije preporučuje se popiti malo vode za ispiranje usta.”
Vruća kava
Mnogi od nas ne mogu zamisliti život bez kave i dobro ju je piti, dok god ne pijemo jako vruću kavu. “Samo imajte na umu da pustite svoj napitak da se malo ohladi prije nego ga popijete, jer velika temperaturna razlika može uzrokovati pukotine u caklini zuba, što vodi do pojačane osjetljivosti i boli ako se ne tretira pravilno”, savjetuje stomatolog.
Topli napici s karamelom
Topli napici s karamelom sve su popularniji, no puni su šećera i, ako se često konzumiraju, jako loši za zdravlje zubi, prenosi Express.
“Ljepljiva tekstura ovog umaka ostaje na zubima i uzrokuje nakupljanje bakterija. Ovo nakupljanje može dovesti do karijesa, povlačenja desni, pa čak i gubitka zuba. Ako planirate uživati u bilo kojoj toffee poslastici ove jeseni, pobrinite se da isperete usta vodom i redovito koristite zubni konac kako biste spriječili oštećenje”, zaključuje stomatolog.