Strani kruzeri u 8 mjeseci dovezli gotovo 673.000 putnika na hrvatsku obalu, Zadar treći po uplovlajanjima

Strani kruzeri u prvih osam ovogodišnjih mjeseci po hrvatskom su Jadranu ostvarili 463 kružnih putovanja, što je 10 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a putnika su doveli 19.3 posto više ili njih 672.4 tisuće, podaci su DZS-a, koji pokazuju i da je tih putovanja u kolovozu bilo nešto manje nego lani.

Kružna putovanja u prvih osam mjeseci ove godine ostvarilo je 68 stranih brodova ili samo jedan manje nego lani u istom razdoblju, a porast broja kružnih putovanja od 10 posto znači da ih je bilo 42 više, prenosi Index.

Porastao broj putnika
Porast broja putnika koji su ukupno na svim tim putovanjima stranim kruzerima u Hrvatsku došli u osam mjeseci u stvarnim brojkama znači njih oko 109 tisuća više nego prošle godine.

Strani kruzeri su duže boravili u Hrvatskoj nego lani, za 8.2 posto ili 80 dana više, odnosno ukupno 1.050 dana, a doplovili su pod zastavama 13 zemalja.

Među njima, najviše su kružnih putovanja ostvarili brodovi pod zastavama Malte, 145, i Bahama, 126, dok je iz ostalih bilo manje, primjerice pod zastavom Paname brodovi su imali 49 putovanja, a Norveške 36, itd.

Najviše putovanja stranih brodova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
Oko 48 posto ili najviše od ukupnih 463 kružnih putovanja stranih brodova u prvih osam mjeseci po Jadranu bilo je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te zatim oko 23 posto u Splitsko-dalmatinskoj, kojima se još jedino približila Zadarska županija u kojoj je bilo oko 13.6 posto putovanja.

Od ostalih jadranskih županija strani kruzeri su još dolazili u Primorsko-goransku, Istarsku i Šibensko-kninsku županiju, ali u znatno manjim postocima nego u prve tri.

Sličan je i uobičajen poredak i luka na Jadranu koje su najviše posjećivali strani kruzeri pa je tako luka Dubrovnik i dalje broj jedan, a slijede Split, Zadar te Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

Kolovoz i lipanj jedini mjeseci u 2024. s manje kružnih putovanja
Podaci DZS-a pokazuju da je samo u kolovozu kružnih putovanja stranih brodova bilo 106, što je jedno putovanje manje nego u istom mjesecu prošle godine…

Time je kolovoz uz lipanj jedini mjeseci u 2024. kada je tih putovanja bilo manje. U svim ostalim mjesecima od početka 2024. broj tih putovanja je bio veći nego u 2023., pa u nekim mjesecima i za čak 200 posto veći.

Iako je u kolovozu bilo jedno putovanje manje, ipak je i u tom mjesecu na stranim kruzerima doplovilo u posjet Hrvatskoj više putnika nego u lanjskom kolovozu, njih više od 157.3 tisuće ili više oko pet tisuća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...