SMEĆE U CENTRU GRADA Čija je odgovornost? Letinić: Grad Zadar upravlja ovim prostorom

Jutros smo objavili sramotne slike smeća na glavnoj gradskoj pijaci koje otkivaju sav nemar gradske izvršne vlasti prema samom srcu Poluotoka, stjecištu i domaćih i turista. Naime, ovo su prvi prizori s kojima se susreću turisti jer ih ovuda vodi put na Poluotok, muzeje, zadarsku pijacu i ribaricu.

Tko je zadužen za održavanje ovog prostora stoga smo pitali direktora gradske tvrtke Tržnica Zadar, Tomislava Letinića. On, pak, kaže kako Tržnica ne upravlja ovim prostorom, već Grad:

To je gradski prostor čiju budućnost još uvijek ne znamo, kao ni njegovu namjenu. Ono što mi napravimo u dogovoru s Gradom, ukoliko imamo slobodnih ljudi, je da pokosimo onu visoku travu, no Grad je taj koji upravlja s tom površinom i vodi računa o njoj, kaže Letinić.

No, kao što smo vidjeli po fotografijama – Grad ne vodi računa o ovoj površini koja postaje sve veća sramota i za naše ljude i za turiste. Letinić kaže kako već nekoliko godina s Turističkom zajednicom i Gradom komuniciraju o mogućoj namjeni te površine:

Započeli smo razgovore s Turističkom zajednicom da se taj prostor do daljnjeg makar površinski uredi i naspe kako bi se mogao koristiti za neka događanja, poput Meat Me festivala koji uskoro kreće. I ovog će se puta održati na površini na kojoj su štandovi s cvijećem, ali bi bilo dobro da taj prostor za cvijeće ostane slobodan, a da se neka događanja odrade na ovom zapuštenom dijelu o kojem govorite. Obavili smo par inicijalnih razgovora jer i nama i Turističkoj zajednici i Gradu smeta ovaj neuređeni dio pokraj pijace. No, čekamo da Grad odluči što s tom površinom, odnosno hoćemo li je koristiti mi ili Grad za razna događanja ili nešto treće, ali je sadašnje stanje najgora situacija jer je dosta neuredno. Osim toga, teško je kontrlirati ulaske auta jer već rano ujutro uđu na taj prostor, kazao nam je Letinić.

Međutim, ukoliko Gradu smeta ova neuređena površina, zašto je ne očiste? Pa, dovolja im je jedna lopata i karijola da ovo pokupe! Koliko vremena i ljudi im za to treba?

No, dok se prostor ne privede svrsi i gradonačelnik Branko Dukić i njegovi pomoćnici nakon već dva mandata konačno ne shvate za što bi se ovaj bogomdan prostor u centru grada mogao iskoristiti – smeće će samo gomila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...