ROĐENI U ZADRU Jubilarni 70. susret Zaratina u Pescari; Mi više ne živimo u Zadru, ali Zadar živi u našim srcima

Sedamdeseti put od svršetka Drugog svjetskog rata, zadarski Talijani (Zaratini) okupili su se ovaj vikend u Pescari na svom godišnjem tradicionalnom susretu, tradiciji koja neprekidno traje od 1954. godine.

Zadarski Talijani koji su krajem rata ili u prvim godinama poraća zauvijek napustili svoj rodni grad, na ovakvim susretima raznim programima i aktivnostima čuvaju sjećanje na svoj zavičaj. Kako je naglasila jedna gospođa u najavi skupa: „Povijest naših krajeva bila je teška i bremenita raznim sukobima, ratovima, tragedijama običnih ljudi, ali danas u modernoj Europi dužnost je svih nas da gradimo život u miru i suradnji. Zadar više ni zemljopisno ni politički nije dio Italije, ali je to grad našeg rođenja, našeg djetinjstva, mladosti i naravno da ga svi mi nosimo u srcu i osjećajima smo čvrsto vezani za svoj zavičaj“.

Okupljeni u asocijaciji „Dalmatinski Talijani u svijetu“ na čijem je čelu rođeni Zadranin Antonio (Toni) Concina (inače u dva mandata gradonačelnik talijanskog grada Orvieto), Zaratini su ovaj vikend u Pescari svoj redovni godišnji susret obilježili predstavljanjem brojnih knjiga i publikacija koje su u posljednjih godinu dana objavljene o temi Dalmacije. U subotu prije podne okupili su se na Trgu Italija u Pescari gdje su ih pozdravili predstavnici grada Pescare i regije Abruzzo.

Predsjednik asocijacije Toni Concina održao je u subotu navečer u gradskom Auditoriumu klavirski koncert za sve sudionike 70. susreta dalmatinskih Talijana. Concina je inače izvrstan poznavatelj glazbene kulture, čest je gost televizijskih emisija u kojima gostuje kao kalvirist i vrsni poznavatelj talijanske i europske glazbene scene.

U nedjelju je predviđen odlazak na Trg dalmatinskih žrtava koji je dobio ime u znak sjećanja na sve nevine dalmatinske Talijane koji su pali tijekom rata, a potom i sveta misa u Crkvi duha svetoga.

Na skupu je gostovao i profesor Boško Knežić s katedre za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, a ujedno i predsjednik zadarske Udruge Dante Alighieri, održavši predavanje o Niccolou Tommaseu u povodu 150. godišnjice smrti ovog poznatog književnika, jezikoslovca i novinara koji je rođen u Šibeniku, a umro 1874. u Firenci.

Priznanje „Niccolo Tommaseo“ koje ova asociiacija dodjeljuje svake godine zaslužnim pojedincima, ovaj je put u Pescari dodijeljena Egidiju Ivetiću, rođenom Puljaninu, vrsnom poznavatelju povijesti Mediterana koji danas radi kao profesor na Sveučilištu u Padovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...