REDOVNA IZBORNA SKUPŠTINA PD PAKLENICA Predsjednica Morana Vuković, u pripremi i Monografija, provode niz aktivnosti s puno ljubavi prema prirodi, Velebitu, kulturnoj baštini planinskih predjela…

U prostorijama PD Paklenica održana je redovna izborna skupština Društva za mandatno razdoblje 2024. – 2028.

Za predsjednicu nanovo je izabrana Morana Vuković, za dopredsjednika Milan Terman i Janja Filipi za tajnicu, a članove upravnih tijela Društva, Upravnog i Nadzornog odbora, kao i Suda časti dijelom čine dosadašnji članovi, a pomlađeni su novim snagama.

Tako su za članstvo u Upravnom odboru predloženi i jednoglasno izglasani: Nensi Tomeljak (Speleološki odsjek Liburnija), Vesna Knežević (Stanica planinarskih vodiča Zadar), Marija Živković, Martina Milin, Julije Žigo (Markacistička sekcija), Siniša Primožić (Odsjek planinarskog skijanja), Davor Matešić, i Dragan Jurjević. Za članove Nadzornog odbora predloženi su i  jednoglasno izabrani: Domagoj Diklić, Danijel Šarić, Saša Kotrlja, Karlo Frka i Toni Lordanić, a za članove Suda časti predloženi su i  jednoglasno izabrani:  Silvana Biloglav, Zrinka Merčep, Marko Veljača, Predrag Kurtin i Miroslav Gulan.

Skupštini se obratila predsjednica Društva zahvalivši se članovima upravnih tijela Društva u proteklom mandatu: Upravnom odboru (Milan Terman, Janja Filipi, Domagoj Diklić, Danijel Šarić, Marko Veljača, Siniša Primožić, Nensi Tomeljak, Jelena Mijić Prskalo, Julije Žigo i Toni Lordanić), Nadzornom odboru (Miroslav Gulan, Daniel Gregov, Marija Živković, Nebodar Vukičević, Karlo Frka) i Sudu časti (Davoru Nikiću, Zrinki Merčep, Silvani Biloglav, Predragu Kurtinu i Nevenu Atlagiću), informiraju nas iz PD-a.

U posljednje četiri godine Društvo se, kao i ostatak svijeta, suočilo s vanrednim uvjetima pandemijskog razdoblja koje je donijelo mnoštvo izazova s kojima se Društvo znalo nositi. Ponajviše je patilo djelovanje PD-a u društvenim prostorijama u gradu te poslovanje Doma, dok je porast izletnika i novih planinara pozitivno utjecao na brojnost članstva, ali i donijelo nove situacije u prirodi gdje se stvorila pojačana potreba za djelovanjem članova Društva, ponajviše angažmanom oko održavanja skloništa i čišćenja smeća.

Unatoč svemu navedenom, sve su sekcije PD Paklenica nastavile svoju redovnu djelatnost, a spomenuli su neke od važnijih događaja u proteklom razdoblju djelovanja…

Treba tako istaknuti izuzetnu aktivnost i djelatnost Markacističke sekcije, definitivno najbrojnije, a možemo reći i najaktivnije sekcije Društva u proteklom razdoblju, osim brojnih akcija markiranja staza i akcija održavanja (koje je preuzela u trenutnom prelaznom razdoblju za gospodarsku sekciju) provedena su- napominju u PD-u-  i tri Markacistička kampa s ciljem popularizacije markiranja među planinarima i povezivanja markacista na razini RH. U proteklom su razdoblju tiskana čak dva nova izdanja dnevnika Pakleničkog planinarskog puta.

Sustavno provođenje planinarske edukacije jedno je od važnijih poslanja Društva. Tako su se redovito održavale Opća planinarska škola, Mala planinarska škola i Speleološka škola. Dom je ključan logistički objekt u provođenju planinarske edukacije, ali ne samo PD Paklenica, već i drugih srodnih udruga.

Tu je i- Elektrifikacija Doma vodenom turbinom i putem novog sustava solarnih panela.

Inicijativom njegovih prijatelja, PD Paklenica se pridružila akciji izgradnje skloništa posvećenog preminulom Marku Novkoviću koje se planira ove jeseni postaviti na Rudine, a isto tako čim je to bilo moguće, ponovo je pokrenut program Društvenih srijeda.

Novost je suradnja s Arheološkim muzejom Zadar i Odjelom za etnologiju Sveučilišta u Zadru koja je omogućila niz predavanja s tematikom vezanom uz kulturnu baštinu Velebita. Predavanja su obuhvatila razne teme od arheologije preko etnologije do etnomuzikologije, s ciljem osvještavanja važnosti kulturne baštine Velebita među planinarima.

Jedan od dugo željenih ostvaraja Društva je izrada Monografije o zadarskom planinarstvu i PD Paklenica. Na tome se pitanju u proteklom razdoblju Društvo intenzivno angažiralo, financijski i djelovanjem zaduženih članova, te se Monografija upravo privodi kraju, iz pera Mladena Masara. Izdanje Monografije bit će završni dio proslave 125. godišnjice zadarskog planinarstva i PD-a, koju PD Paklenica upravo ove godine obilježava. Tim se povodom organiziralo niz manjih i većih događanja od kojih treba istaknuti proslavu u gradu, na Sfingi, koja je okupila sve generacije planinara, kao i niz udruga i institucija direktno ili indirektno povezanih uz planinarsko djelovanje na području Zadra, kako bi se promovirale planinarske, ali i ekološke, volonterske i ine srodne djelatnosti, ističu iz PD-a.

-Društvo sustavno radi na otvaranju prema članstvu, na produkciji programa koji su prepoznati ne samo u planinarskim krugovima već i na lokalnoj razini. Kontinuirano se njeguju dobri i prijateljski odnosi s drugim planinarskim udrugama i srodnim institucijama. Sve je to doprinijelo daljnjem razvitku Društva i društvenih djelovanja, ali i planinarstva na zadarskom području, što je prepoznato i na gradskoj te županijskoj razini pa i šire izvan. Širenje ljubavi prema prirodi, Velebitu, kulturnoj baštini planinskih predjela, čovječanstvu, radu za opće dobro, sve je to samo mali dio djelovanja PD Paklenice, čiji smo ponosni članovi te nastavljamo tako i dalje!- naglašavaju u PD Paklenica.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...