PRVA EUROPSKA GRAĐANSKA INICIJATIVA Za terapije potpomognute psihodelicima bit će pokrenuta početkom 2025. godine

Krenula je priprema jednogodišnje kampanje za prikupljanje milijun potpisa kako bi se potaknulo Europsku  komisiju na poduzimanje akcije za terapije potpomognute psihodelicima u europskom zdravstvenom sustavu. U kampanji sudjeluju 24 organizacije i udruge, istraživači, terapeuti, pacijenti i građani iz 17 europskih zemalja.

Danas, na Svjetski dan mentalnog zdravlja, najavljujemo službeni početak Europske građanske inicijative Psychedelicare 14. siječnja 2025. godine. Inicijativa poziva na buduće uvođenje terapija potpomognutih psihodelicima u europske zdravstvene sustave.

Europska komisija službeno je registrirala inicijativu 11. rujna, a podržale su je mnoge organizacije i znanstvena društva kojima je u fokusu mentalno zdravlje i s njime povezana znanstvena istraživanja.

Društveni i ekonomski troškovi krize mentalnog zdravlja očiti su svima koji se ovim problemom bave. Jedna od šest osoba suočava se s tegobama mentalnog zdravlja, a polovica ih se osjećala depresivno ili anksiozno u posljednjih 12 mjeseci. Do 50 posto psihijatrijskih pacijenata ne reagira na trenutno dostupne terapije. Financijski troškovi mentalnih problema procijenjeni su na 4,2 posto godišnjeg BDP-a Europske Unije, što iznosi 600 milijardi eura godišnje.

U međuvremenu, znanstveno se sve više dokazuje učinkovitost terapija potpomognutih psihodelicima. One mogu pružiti robusna, sigurna i brza klinička poboljšanja s trajnim učincima u liječenju stanja kao što su posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), depresija, opsesivno-kompulzivni poremećaj, anksioznost zbog kraja života i poremećaji ovisnosti i zlouporabe psihoaktivnih tvari.

Terapije potpomognute psihodelicima u određenim su skupinama pacijenata pokazale bolje rezultate u odnosu na druge trenutno dostupne terapije. Jedan je od primjera je depresija otporna na liječenje, gdje tradicionalne metode često nisu uspijevale, ali su pristupi potpomognuti psihodelicima pokazali obećavajuće ishode u kliničkim ispitivanjima, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...