PROČITALI GA Pitanje je hoće li Gašpara Begonju HDZ htjeti i za načelnika, a kamoli za dožupana

Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka, ne prestaje sanjati o funkciji dožupana. Tu ambiciju da postane drugi čovjek Zadarske županije nije ni do sada skrivao, jednom je čak izjavio da bi time htio okruniti svoju političku karijeru. Tako i danas, kada se već unutar stranačkih zidova preslaguju karte o potencijalnim kandidatima za vodeće funkcije u gradu i županiji na predstojećim lokalnim izborima, Begonja ne miruje u želji da ostvari svoj politički san.

Kako saznajemo u dobro informiranim krugovima u HDZ-u, Begonja u toj nakani koristi svoj stari, već otrcani recept – prikači se uz određenog kandidata za čelnu funkciju i onda, u očekivanju njegove pobjede – vidi i ostvarenje svog političkog sna – mjesta dožupana. Tako se i ovaj put, za potrebe sljedećih lokalnih izbora u svibnju iduće godine, privezao za jednog političara čije ime se spominje u kontekstu moguće kandidature za budućeg župana Zadarske županije.

Gašpar Begonja se do sada u želji da postane dožupan nikada nije postavio i predstavio jasno i nedvosmisleno, nije preuzeo punu odgovornost na svoje ime i prezime i svoj rad, nego je uvijek na funkciju dožupana ciljao preko nekog jakog političara iz svoje stranke očekujući da će mu ovaj, kada pobijedi, uslišiti njegovu želju. Dakle, uvijek bi pristao uz nekoga očekujući od njega nagradu, što samo govori da nema autentičnu političku snagu i kredibilitet nego svoj politički interes želi ostvariti preko tuđe karizme.

Prisjetimo se da je tako 2016. kada su se za čelnu funkciju u zadarskom županijskom HDZ-u borili Božidar Kalmeta i Tomislav Ćurko (tadašnji direktor Čistoće), Begonja podržavao Ćurka nadajući se Kalmetinom porazu i promjeni odnosa snaga unutar stranke koje će njega dovesti na funkciju dožupana. Ćurko je tada bio u otvorenom sukobu s Kalmetom i podrška Ćurku značila je istodobno jasan unutarstranački udarac Kalmeti, a na što se Begonja odlučio u nadi da će mu se osmjehnuti sreća. No, tada je Kalmeta ipak pobijedio većinom glasova od oko 400 izasanika koji su glasovali za čelnog čovjeka županijskog HDZ-a.

Četiri godine poslije (2020.) Begonja se opet, suprotno od vodećih ljudi zadarskoga HDZ-a, u borbi za čelnog čovjeka nacionalnog HDZ-a opredijelio za Mira Kovača, a protiv Andreja Plenkovića. Postao je čak šef stožera Mira Kovača za Zadarsku županiju. Ovaj put, dakako, očekujući da će Kovačeva desna struja pobijediti u stranci i da će mu Kovač u znak zahvalnosti uručiti visoku dužnosničku poziciju u Zadarskoj županiji. Te iste godine, Kalmeta je pak, za razliku od Begonje, javno podržao Andreja Plenkovića.

No, znao je Begonja i „reterirati“ nakon svojih neuspjelih pokušaja da se preko jakih imena domogne željene pozicije. Tako je i 2024. u jednom intervjuu ponovio želju da postane dožupanom, ali je sada kazao „ukoliko me stranka predloži“. A šef stranke koja bi ga predložila je još uvijek Božidar Kalmeta, isti onaj kojega je već nekoliko puta Begonja „izdao“. No, sada (2024.), vidjevši da u srazu s Kalmetom izvlači deblji kraj, Begonja u intervjuu kaže da „gospodin Kalmeta jako dobro radi svoj posao“.

Ta kameleonska taktika Gašpara Begonje u pokušaju ostvarenja svog političkog sna nastavlja se i dan danas kada svoje nade polaže u jednog od HDZ-ovih kandidata za župana koji bi ga, u slučaju pobjede, nagradio mjestom dožupana.

No, budući da je već više puta „pročitan“ u vrhu HDZ-a postavlja se pitanje – ne da li će ga stranka na sljedećim izborima podržati za dožupana nego uopće i za načelnika Privlake.

Pogotovo što se –  barem prema onome što pristiže poštom u naš medij (a vjerojatno i u neke druge) – može očekivati da će se u kampanji na predstojećim lokalnim izborima Gašpar Begonja suočiti s brojnim neugodnim pitanjima na koja će trebati dati jasne i suvisle odgovore…

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...