PREDAVANJE O vuni u Kolanu i Pagu

U ponedjeljak, 30. rujna 2024., u Kolanu i Pagu održana su dva uspješna predavanja pod nazivom “Vuna – materijal budućnosti”, u organizaciji Udruge Volim Vlašići. Ova predavanja okupila su stručnjake, predstavnike lokalnih institucija te zainteresirane građane s ciljem educiranja o važnosti i mogućnostima korištenja vune kao prirodnog, održivog resursa.

Na prvom predavanju, koje se održalo u jutarnjim satima u Kolanu, prisustvovali su Šime Gligora, načelnik Općine Kolan, Marin Zubović, direktor ČIOK-a, predstavnici OPG-ova, udruga i drugih lokalnih institucija. Stručna predavačica Karla Škorjanc, magistra održive poljoprivrede, predstavila je vunu kao sirovinu budućnosti, naglašavajući njezine jedinstvene karakteristike, ekološku održivost te široke mogućnosti primjene u različitim industrijama od tekstila, građevine do poljoprivrede.

Kroz inspirativno izlaganje, Škorjanc je predstavila primjere dobre prakse s otoka Krka, gdje se vuna uspješno prikuplja, obrađuje i pretvara u raznovrsne proizvode, od vune za pletenje i filcanje do proizvoda za malčiranje i izolaciju. Posebno je istaknula potencijal vune kao materijala koji ne samo da doprinosi održivoj budućnosti, već i čuva okoliš, tradiciju u lokalnoj zajednici te povećava bioraznolikost.

Popodnevno predavanje u Kneževom dvoru u Pagu privuklo je zainteresirane građane, uključujući lokalne proizvođače, umjetnike i obrtnike. Karla Škorjanc ponovno je istaknula važnost očuvanja tradicije prikupljanja vune na otoku Pagu, ali i istraživanja novih, inovativnih načina kako se vuna može koristiti u modernim industrijama. Također, Jasminka Gršković s otoka Krka predstavila je svoj brend Blue Sheep i proizvode koje izrađuje od vune.

Na predavanjima su predstavnici Udruge Volim Vlašići podijelili anketu prisutnim članovima OPG-ova kako bi se izjasnili o trenutnoj praksi upravljanja vunom. Nažalost, rezultati ankete pokazali su zabrinjavajuću stvarnost: svi lokalni proizvođači vunu uglavnom bacaju ili spaljuje. Ovaj poražavajući podatak ističe potrebu za podizanjem svijesti o vrijednosti vune i razvoju infrastrukture koja bi omogućila njezino prikupljanje i preradu. Ova situacija potaknula je raspravu među prisutnima o nužnosti promjena u pristupu upravljanju i održivom korištenju vunom, pronalaženju održivih rješenja koja bi spriječila daljnje bacanje ovog prirodnog resursa te promicanje važnosti vune kao vrijednog resursa na otoku Pagu.

„Kako bi se ponovno pokrenulo organizirano prikupljanje vune na otoku Pagu, ključno je ostvariti sinergiju između predstavnika lokalne samouprave, tvrtki, OPG-ova i institucija. Samo zajedničkim naporima moguće je izgraditi održiv sustav koji će omogućiti iskorištavanje ovog vrijednog resursa i spriječiti njegovo daljnje uništavanje. Za uspješnu realizaciju prikupljanja vune potrebni su konkretni koraci, uključujući osiguravanje logistike i infrastrukture za prikupljanje i skladištenje vune, sufinanciranje troškova prikupljanja i prijevoza vune do pogona za obradu, potpore i poticaji lokalnih i državnih institucija kroz projekte, fondove i mjere koje bi olakšale cijeli proces – od prikupljanja do prerade vune. Pokretanje takve inicijative ne samo da bi imalo ekonomske prednosti za lokalne poljoprivrednike i proizvođače, već bi značajno doprinijelo održivom razvoju otoka, očuvanju tradicije i zaštiti okoliša te stvaranja novog brenda otoka Paga” – istaknula je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Projekt “Vratimo vuni sjaj” ima za cilj upravo edukaciju i informiranje te promjenu loših praksi odnosno poticanje lokalnih proizvođača i predstavnika jedinica lokalne samouprave na iskorištavanje potencijala vune, umjesto njezinog uništavanja. Projekt financira: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Zadarska županija, UO za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...