POZITIVAN TREND Iako sve više prodavača otkazuje najam, Tržnica Zadar posluje s pet posto dobitka

Zadrani već mjesecima svjedoče sve lošijoj situaciji na zadarskoj pijaci – prodavača je sve manje, a praznih štandova sve više. Začudo, ovaj negativan trend nije se odrazio na poslovanje gradske tvrtke Čistoća Zadar. Naprotiv – posluju s pet posto dobitka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Direktor Tomislav Letinić kaže kako će učiniti sve da pijaca opstane i da je ne zahvati trend koji se u posljednje vrijeme događa diljem Hrvatske – zatvaranje ili prenamjena tržnica:

Gledajući prihode, zadovoljan sam situacijom s obzirom da nam je financijska situacija čak i bolja od prošle godine. Međutim, u nekim se segmentima vidi blagi pad prihoda, između ostalog i onih od rezervacije dnevne naplate. Dobitak od štandova na glavnoj pijaci na Poluotoku malo nam je pao jer su još dva naša stalna prodavača otkazala najam, ali nam je Relja uvijek stabilna i puna. I male nam tržnice rade na istoj razini, a ribarnica je financijski također bolja nego prošle godine. Ukupno imamo pet posto prihoda više nego prošle godine, ali smo ujedno svjesni činjenice da nam svake godine po jedan ili dva stalna prodavača odustaju od prodaje, a mladih nema da nastave njihov posao. Imamo stoga jedan mali pad broja trgovaca na glavnoj pijaci, pojašnjava Letinić.

No, pozitivan poslovni trend imaju zahvaliti i činjenici da već 20 godina nisu podigli cijene najma na ribarnici i pijaci na kojoj su, napominje, čak smanjili visinu najma.

Kada pogledate minimalne plaće radnika te porast troškova osoblja, kao i materijalanih troškova poput struje, vode i odvoza otpada te drugih usluga, već godinama nam rastu apsolutno svi troškovi. Cijene ipak nismo podizali, niti ćemo, jer nismo u takvoj situaciji. Kada usporedimo rashodovnu i prihodovnu stranu, teško nam je držati korak i plaćati sve na vrijeme te biti likvidni s prihodima koji su gotovo na istoj razini. Radnicima moramo hitno podići plaće jer su u odnosu na plaće u ostalih gradskim poduzećima nešto niže. To su zadaci koji nas čekaju u sljedećem razdoblju kako bismo izašli ususret i našim djelatnicima usklađujući plaće s ostalim gradskim frimama. Osim toga, nužne su nam i investicije u opremu i općenito razvne investicije kako biso oživjeli tržnicu na Poluotoku, poručuje Letinić, najavljujući nekoliko glavnih ciljeva koje uskoro moraju ispuniti.

No, direktora Tržnice Zadar pitali smo plaši li se ipak za budućnost zadarske pijace s obzirom da je ona čak i ljeti poluprazna, a zimi jedva da ima prodavača.

Ne, jer uvijek će na Poluotoku biti trgovaca. Vdimo da su i neke druge tržnice po Hrvatskoj pribjegle potezima koji baš i nisu popularni i koje bismo  voljeli izbjeći. Riječ je o zatvaranju tržnica ili prenamjeni prostora, kao što su nedavno učinili u Rijeci u kojoj prostor za tržnicu iznajmljuju za neku drugu djelatost. To je nešto što svakako želimo izbjeći, pa ćemo u budućnosti kroz različite projekte nastojati podići popularnost naše glavne pijace i pomoći njenom opstanku ponudom nekih drugih djelatosti. Nikako ne želimo ići u smjeru koji je, na žalost, sve češći u Hrvatskoj, a u kojemu se na pijacama nude neke nove djelatnosti ili čak gasi prodaja, zaključuje Letinić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...