U ZADRU PETO IZDANJE TRADICIONALNOG FESTIVALA Meat Me 5.0 prvog dana donio jedinstvene specijalitete od mesa divljači, atrakcija- meso muflona!

Peto izdanje tradicionalnog festivala Meat Me, u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra, danas je na staroj pijaci zadarske gradske tržnice na Poluotoku započelo pripremanjem jela od divljači. Svakog dana od 11 do 14 sati te u poslijepodnevnim satima od 18 do 23, odnosno do pola sata iza ponoći u petak i subotu, posjetitelji će moći uživati u mesnim specijalitetima, ponudi autohtonih proizvoda zadarskih OPG-a, vrhunskim vinima i drugim pićima, radionicama te glazbi uživo.

Prvi dan donio je jedinstvena jela pripremljena od divljači, među kojima i ono koje je teško naći u gastronomskoj ponudi drugih krajeva – meso muflona. Ovu jedinstvenu namirnicu ekipa konobe Martina iz Zaglava donosi s Dugog otoka, gdje je muflon kao alohtona divljač naseljen prije pola stoljeća. Oni koji ga do sada nisu upoznali slažu se kako je u kombinaciji s njokima, kako je poslužen na Meat Me 5.0 festivalu, nenadmašno jelo. Zadarski pioniri u području skoro zgotovljene hrane iz tvrtke Tabay priredili su lovački ragu od srne, dok je Hedonist za ručak priredio jelena a la Bourguignon te za večeru Philly Cheese Steak.

– Turističkoj zajednici zanimljive su manifestacije koje se događaju izvan sezone, kako bismo njima obogatili doživljaj onima koji u ovo doba žele posjetiti Zadar. Predsezonu, naime, otvaramo s Tuna, Sushi & Wine Festivalom, dok posezonu na jedan način prije Adventa zatvaramo s Meat Me. Svaki od njih ima svoju publiku, ljudi se mogu opustiti, zaplesati, vjerujem da će biti dobra zabava. Svi se izlagači trude donijeti nešto novo i vjerujem da ćemo uživati u  njihovim specijalitetima, rekla je uoči otvaranja  direktorica Turističke zajednice Iva Bencun.

Ljubitelji divljači moći će specijalitete danas kušati i u poslijepodnevnim satima, od 18 do 23 sata, a sutra pa nadalje na istom mjestu pripremat će se teletina, piletina, junetina te završno u subotu jela od janjetine i svinjetine. Festivalske porcije prodaju se po pristupačnim cijenama te će dio prihoda biti doniran u humanitarne svrhe. One se mogu zaliti dobrom kapljicom u obližnjem Wine Garden Zadar, gdje se vrhunska vina serviraju po akcijskoj cijeni od 4 eura za čašu bijelog, 5 eura za čašu crnog vina te 27 eura za butelju. Oni koji žele više naučiti o vinima i njihovim sljubljivanjima, moći će to napraviti svakog dana od 13 sati na istom mjestu uz stručno vođenje sommeliera Ivana Stiblika.

– Želimo povezati ponudu jela s našim autohtonim crnim vinima, koja će pratiti gastronomsku ponudu festivala. Prvog dana tako uživamo u zadarskim crnim vinima poznatih svjetskih sorti, drugi dan posvećen je autohtonim zadarskim sortama, petak pjenušcima, dok u subotu priređujemo „okršaj“ maraštine i pošipa, otkriva Bencun.

Uz profesionalne kuhare i ove godine nezaobilazan dio Meat Me festivala su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole predvođeni chefom Renatom Kraljevom, kojima je ovo prilika da se predstave sugrađanima, ali i u kontaktu s drugim kuharima i građanima nauče neke tajne kuharskog i konobarskog zanata.

Sutrašnji dan posvećen je teletini. Program počinje u 11 sati, a posjetitelji će moći kušati Vitello tonnato tvrtke Tabay, Teleću toćadu i Vitello Tonnato po receptu restorana Hedonist te čičvardu sa suhim mesom konobe Martina. U večernjem programu od 18 do 23 sata nastupit će DJ Rkoma, Lucija Marcelić & Pink Noise, informiraju nas iz TZG Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...