OPET PRORAČUNSKA KRIZA? U ponedjeljak istječe rok za prijedloge, a ni SDP ni Meštrović neće ih podnijeti

Sudeći prema najnovijim informacijama iz oporbenih klubova, Zadru sljedi još jedna oporbena kriza. Naime, gradonačelnik Branko Dukić, oporbenim vijećnicima još 7. listopada poslao je dopis kojim ih poziva na dostavu prijedloga za proračun za iduću godinu.

Dao im je i rok do 21. listopada, odnosno ovoga ponedjeljka, no u SDP-u i Nezavisnoj listi Enija Meštrovića, a bez kojih se praktički ništa ozbiljnije ne može napraviti, saznajemo da ih oni neće podnijeti. Predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, otvoreno kaže kako su ovi prijedlozi izgubili svaki smisao onoga trenutka kada je na Gradskom vijeć izglasan zadnji proračun:

Ono što će se sada događati vjerojatno će ići u pravcu lokalnih izbora te će proračun biti samo jedan banalni dokument, odnosno uvertira za lokalne izbore. Od tog proračuna stoga ne očekujem ništa ozbiljno jer će neke vijećnike voditi populizam, neke lažna obećanja, a neke sitni politički interesi. Neki će kokošariti nad proračunom i javnim novcem, ali mene ništa od toga ne zanima. Građani u konačnici imaju priliku u svibnju iduće godine popraviti situaciju po pitanju politike i proračuna, kaže Radeta.

Dodaje kako je još jedino na što ovaj saziv Gradskog vijeća može utjecati – prostorni plan grada Zadra:

A time i na sve urbanističke planove koji su na čekanju. Na zadnjoj smo sjednici vidjeli da, kada sam vijećnicima ponudio opciju stavljanja van snage postojećeg prostornog plana i kreiranja novog, nije bilo političke želje da se u gradu neke stvari po pitanju urbanizma konačno promijene. To su prije svega prekomjerna betonizacija, iskorištavanje javnog prostora te razne manipulacije i kriminal koji se događa u javnom prostoru. Zato se nadam da će se neki u Gradskom vijeću opametiti i shvatiti svoju odgovornost, poručuje Radeta, dodajući kako će Dukić, nakon osam godina mandata, iza sebe ostaviti teške financijske dubioze.

Nezavisni Enio Meštrović, pak, na pitanje hoće li podnijeti prijedloge na proračun za 2025. godinu, odgovara:

Čim se donese novi prostorni plan, što je bio uvjet i za proračun od prošle godine. Imamo još pola godine za sačuvati ovo malo zelenila što je ostalo. Ako ne uspijemo, građani grada Zadra bit će svjedoci osam novih zgradurina u srcu grada i popratnih milijun novih apartmana bez mrve zelenila, upozorava Meštrović.

I on i SDP su, dakle, jasni. Dukiću očito predstoji još jedna proračunska kriza unatoč pozivu oporbi u kojemu im poručuje da su pristigli novi proračunski prijedlozi koji će “biti podloga za izradu konačnog prijedloga proračuna za iduću godinu”.

Naime, želeći odobrovoljiti oporbu na izglasavanje proračuna, Dukić im u pozivu ističe kako će za svaki od prijedloga nastojati osigurati zakonsku utemeljenost, odnosno “usklađenost sa zakonitim izvorima financiranja, s ciljanim i stvarnim proračunskim pozicijama za svaki vaš prijedlog”.

No, u ponedjeljak ćemo znati je li mu se itko od oporbenih klubova odazvao, no sudeći prema reakcijama SDP-a i Nezavisne liste Enija Meštrovića –  čeka ga još jedna proračunska sumrak saga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...