ONI SPAŠAVAJU LJUDE Zadarski HGSS iz proračuna dobio 25.500 eura. Pročelnik: Imat ćemo dovoljno novca

Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zadar iz tehničkog je proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2024. dobila 25.500 eura. Prošle su godine dobili 33.180,70 eura za cijelu godinu. Je li im najnovija svota dovoljna s obzirom na sve češće akcije spašavanja na planinama i na moru?

Pročelnik zadarskog HGSS-a, Ljubo Majica, kaže da je dovoljna jer se broj akcija, unatoč njihovu blagom povećanju, ipak godinama zadržava otprilike na istoj brojci:

S financijama nismo nikad dosad imali problema, Grad je sve u roku izvršavao te ćemo i za daljnje razdoblje imati dovoljno. Što se tiče broja akcija, ove ih godine imamo nešto više, ali otprilike se zadržavaju u istim okvirima zadnjih pet godina, kaže Majica.

Naime, javnost je fascinirana akcijama spašavanja koje poduzimaju HGSS-ovci, a njihovi izvještaji najbolje govore o tome iz kakvih sve situacija, opasnih i za sebe, izvlače planinare i avanturiste. Pročelnika smo stoga pitali – tko je taj tko bi spašavao turiste i ostale na moru i planinama da nema njih?

U bivšoj je državi postojao sustav Civilne zaštite organiziran na nivou općina, a radili su dijelom ovo što radimo i mi. Međutim, te akcije svojim intenzitetom nisu bile ni blizu ovome što mi sada radimo. Rezultat je to masovnijeg turizma, odnosno puno većeg broja ljudi koji boravi u prirodi i bavi se različitim aktivnostima. I upravo je povećanje takvih aktivnosti dovelo i do većeg broja akcija spašavanja, čime su se proširile i naše kompetencije spašavanja na vodi i moru. Mi smo na neki način produžena ruka Hitnoj medicinskoj pomoći jer tamo gdje oni ne mogu doći, dolazimo mi s našim znanjem i sposobnostima. Nismo se, dakle, sami odlučili baviti s ovim, država nas je prepoznala kao one čije vještine u akcijam spašavanja može koristiti, pojašnjava pročelnik Majica.

Članovima HGSS-a svaka čast, osobito našim curama i dečkima u Zadru koji odrađuju niz akcija spašavanja na Velebitu i na moru kada po najgorem mogućem vremenu spašavaju nepažljive turiste. Sredstva njima namijenjena doista nikad ne bi trebala biti upitna, stoga je dobro da im je Gradsko vijeće iz tek izglasanog proračuna također osiguralo novčana sredstva do kraja godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...