OJA, NOJA, METANOJA U galeriji Kapetanove kule otvorena izložba Lidie Biočić

Sinoć je u galeriji Kapetanove kule otvorena izložba Oja, noja, metanoja, autorice, a također i profesorice u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna i članice HDLU-a Zadar, Lidie Biočić. Ovo je njezina treća samostalna izložba po redu na kojoj su izloženi radovi izrađeni tehnikom akrila na platnu.

Dragan Jelavić Profa pozdravio je sve prisutne u ime Hrvatskog društva likovnih umjetnika naglasivši kako se radi o posljednjoj izložbi ove sezone, a potom je prepustio riječ Veroniki Magdić.

-Tema ove izložbe izrazito je apstraktna te se jedino može doživjeti duhovnim poimanjem – gledanjem, ne očima, već cijelim svojim bićem. Danas Lidia pred nama po prvi put prezentira ekspresionistički izražene radove, slike od kojih pojedine odišu težinom susreta čovjeka sa samim sobom, a dio njih težinom susteta nekog ničeanskog übermenscha sa smrtnim pukom. lako se možemo osjetiti prozvanim, možda je baš poanta ove priče to da je svatko od nas baš sve istodobno, i čovjek koji traga, ali i čovjek koji se gubi, no ne u ozbiljnom tonu, već kako nas ova izložba stalno uči, u duhu igre, jer čovjek zaista jest homo ludens. Čovjek, ali i dijete dok se igra, istaknula je Veronika.

Potom je sama autorica Lidia rekla nekoliko riječi o svojoj izložbi:

-Naslov ove izložbe Oja, noja metanoja, predstavlja dva spoja koja su zapravo nespojiva. Metanoja, pojednostavljeno, znači transformacija svijesti, tj. oslobođenje od robovanja umu. S obzirom da je ta tema preapstraktna, a moje slike ekspresionističke i teške, a ne dekorativne, u izložbu sam dodala i pjesmice kojima sam nastojala razbiti njezinu težinu. Prvi dio naslova, oja, noja predstavlja način izražavanja karakterističan za Dalmatinsku zagoru. Iako se ne smatram narodnim pjesnikom, nadam se ćete se barem malo uspjeti nasmijati, naglasila je.

Atmosferu s otvorenja izložbe možete provjeriti u fotogaleriji ispod teksta, a samu izložbu posjetiti u galeriji Kapetanove kule.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...