NAJNOVIJI PODACI: TRAGIČNA POPLAVA U BiH Najmanje 18 mrtvih i 40 nestalih!

Samo na području Jablanice u poplavama i odronima koji su tijekom protekle noći pogodili BiH poginulo je 16 osoba, dok su se u Fojnici utopile dvije osobe pa se ukupan broj smrtno stradalih popeo na 18, a strahuje se da bi taj broj mogao biti i znatno veći.

Srušen je veliki broj kuća, urušene su prometnice, mostovi, čak i  željeznička pruga. Traži se smještaj za veliki broj ljudi koji su ostali bez domova.

“Do sada je utvrđeno da je smrtno stradalo 16 osoba”, naveli su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije govoreći o stradalima čija su tijela pronađena u Jablanici. Jablanica je najteže stradala općina u sinoćnjim poplavama. Po medijskim navodima u naselju Donjoj Jablanici traga se za više desetaka osoba pa se strahuje da je crna bilanca poplava daleko veća.

Poplavljena su i područja Kiseljaka, Kreševa, Vareša…

Unatoč naporima svih raspoloživih snaga s teškom mehanizacijom, uspostava ceste između Mostara i Jablanice u mjestu Komadinovo vrelo neće biti moguća do večeras. Prema najnovijim informacijama, 40 osoba se vodi kao nestale na području Donje Jablanice, dok je u tom mjestu potvrđeno 16 smrtnih slučajeva.

“Prije svega želim uputiti iskrene izraze sućuti obiteljima čiji su članovi stradali. Bojim se da će te brojke, nažalost, rasti. Prugu i ceste ćemo obnoviti, ali ljudske živote se ne može vratiti,” rekao je federalni ministar Toni Kraljević.

Kraljević je također naglasio da je Vlada FBiH proglasila prirodnu nesreću te da su svi materijalni i ljudski resursi na raspolaganju za spašavanje, prenosi Index.

Zapovjednik Stožera civilne zaštite HNK, Adil Šuta, istaknuo je da je prioritet spašavanje ljudskih života te da se koriste čamci za dostavu pomoći, dok vojska i inženjerijske snage rade na uspostavi koridora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...