Ministar Šipić predstavio svoje nove savjetnike za Ministarstvo demografije, i poznata su imena…

Ministar demografije i imigracije Ivan Šipić u četvrtak je predstavio smjernice programa novog ministarstva te svoja četiri savjetnika s kojima će surađivati na kreiranju pronatalitetnih mjera, istaknuvši da se okružio strukom koja zna više od njega.

“Moj prijedlog s ovolikim savjetnicima nije motiviran nikakvim uhljebljivanjem niti je rezultat ikakvih pritisaka. Svi su pitali zašto se ne uzme struka? Evo, oko mene je struka, ljudi koji znaju više od mene. Nije sramota učiti od onoga tko zna više nego je sramota, čak i bahatost, kad čovjek kaže da može sve sam”, kazao je Šipić na konferenciji za medije, prenosi N1.

Ministar demografije time je odgovorio na pitanje koje su mediji problematizirali, zašto je zaposlio čak četiri savjetnika, dok ih ostali ministri imaju jednog ili dva.

Savjetnici ministra Šipića bit će: jedan od utemeljitelja Fakulteta hrvatskih studije Stjepan Šterc, profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Tado Jurić, znanstvenik s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” Dražen Živić te poduzetnik iz Frankfurta Zdenko Štriga.

Profesor Jurić u svom je predstavljanju naveo prostornu distribuciju stanovništva kao jedan od izazova s kojim se treba pozabaviti, stoga je predložio poticanja rada na daljinu.

“Studija koju smo proveli pokazuje da bi 10 800 osoba u državnom sektoru promijenilo mjesto prebivališta i otišlo u pasivne krajeve ako bi im se omogućio rad na daljinu. Time bi revitalizirali periferiju, spriječili ‘brain drain’, itd.”, rekao je Jurić.

Zdenko Štriga rekao je da u Frankfurtu živi 52 godine, a čitav život proveo je sa Židovima koje je naveo kao pozitivan primjer povratka dijaspore.

“Ta njihova zajednica, židovska zajednica koju želim i ovdje primijeniti je inspiracija. Smatram da je taj njihov model jedan od najboljih modela kad je u pitanju povratak dijaspore”, rekao je Štriga.

Govoreći o smjernicama programa, ministar demografije istaknuo je da su naknade za roditelje premale te da ih treba značajno povećati kako bi roditelji mogli uspostaviti ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života. Spomenute je naknade usporedio s poljoprivrednim poticajima.

“Ako možemo za govedo boškarina dati poticaj od 795 eura, za konja posavca dati isto toliko, ako možemo za magarca dati 311 eura, onda moramo razmisliti o činjenici da je nagrada majci i pomoć za opremanje djeteta od 309 eura premala”, kazao je Šipić.

“Podržavam poljoprivrednike jer i oni žele imati djecu i živjeti u svojim krajevima. No, ako nećemo shvatiti kolika je važnost ozbiljnog pristupa demografiji, tko će onda za nekoliko godina čuvati kravu, tko će čuvati magarca i tko će jesti dobar steak od ovih životinja koje potrebni podržati?”, pitao je ministar.

Na pitanje za koliko treba povećati novčanu pomoć roditeljima, ministar Šipić odgovorio je da se zalaže za jednu univerzalnu mjeru, a konkretne pronatalitetne mjere su u pripremi i tek trebaju biti predstavljene.

“Slažem se s naslovima da novac na rađa djecu. Nama treba sveobuhvatna, strateška politika utemeljena na znanstvenom pristupu, hrabrosti i političkoj volji”, rekao je danas.

Detaljnije politike koje novo ministarstvo namjerava provoditi bit će predstavljene uskoro, rekao je Šipić. Na pitanje koliki bi mi proračun bio dovoljno za sve mjere koje namjerava uvesti, resorni ministar nije ponudio konkretan odgovor. “To sve ovisi od mjere do mjere”, poručio je Šipić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...