METEO PROGNOZA ZADRA ZA SEDAM DANA Pripremite čizme, debele deke i kišobran, ne spremajte sandale, šugaman i suncobran…

Promatramo nebo kroz otvorenu ponistru/prozor i preko dvorišta/balkona.

Pa čitamo i pišemo prognozu DHMZ-a.

Pred nama vedrina, ili barem naznaka vedrine i sunčanih zraka. Na ekranu i papiru- kiša/pljusak.

No, dobro, klasika. I opomena. Da se nije igrati s meteo i vremenskim prilikama/ne prilikama.

Priroda je takva. Promjenjljiva, iz sata u sat, minuta u minut čak, kažu nam. I čudesna i čudna i varljiva- istina.

Uglavnom- promjenjivo, u unutrašnjosti pretežno oblačno čeka nas po svemu i danas. Mjestimice dakle kiša, uglavnom u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, vjetar slab, samo lokalno i umjeren sjeverni i sjeverozapadnjak. Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita prijepodne i jaka, u Zadru i okolici, u Dalmaciji, uglavnom jugozapadnjak i sjeverozapadni, najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 15, na Jadranu od 16 do 21 °Celzija.

Djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom i nestabilno loklanija je ZD vikend najava. Mjestimice kiša, nerijetko u obliku pljuskova s grmljavinom, u drugom dijelu danas moguće i izraženima. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, prolazno i jugo, ali i- bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 22.

A sutra?

Promjenjivo oblačno, na Jadranu dulja sunčana razdoblja. Uglavnom još u noći i ujutro ponegdje malo kiše, posebice na istoku, dok su na jugu mogući i pljuskovi s grmljavinom, poslijepodne ipak postupno smanjenje naoblaka. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, do jutra još uz obalu bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 -11, na moru između 11 i 16 stupnjeva. Najviša dnevna od 13 do 17, na moru između 18 i 22 °Celzija.

Kako bilo, još jedna u nizu (rano)jesenskih ciklona donijela je značajne količine kiše posljednja dva dana na velikom dijelu Jadrana i krajevima uz njega, no uvjerljivo najviše kiše palo je na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru, mnoga su područja tamo dobila preko 100, a poneka i preko 200 litara po metru kvadratnome, navodi pak i Dalmacija Danas.

Ciklona će djelovati na vrijeme i tijelom naredna 24 sata, ali u nedjelju će nas laganini postupno napustiti, naglašava kolega Rade Popadić iz Crometea.

Konkretnije- subota donosi promjenjivo vrijeme, uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, no uglavnom se ne očekuju velike količine oborina. Podno Velebita i- u sjevernoj Dalmaciji puhat će bura, južnije slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature bit će u manjem padu, najviše dnevne od 17 do 23°Celzija.

Nedjelja će biti djelomično sunčana i u većini predjela suha. Ipak još u početku, osobito na moru srednje i južne Dalmacije može biti malo kiše, vjetar većinom slab, popodne na moru prolazno ojačati tramontana. Jutro malo hladnije, od 8 do 15°, najviše dnevne temperature od 17 do 22 Celzijeva stupnja.

Sunčano i tiho će biti u ponedjeljak, u utorak će ponovno zapuhati jugo, i južina.

U noći na srijedu nam stiže -kiša.

Ipak, ona će tijekom srijede prestati što bi mogao biti uvod u-pazite sada- duže sunčano i vrlo toplo razdoblje pred nama…

Iz kaputa u kupaće hlačice, od debelih deka do šugamana, od kišobrana do suncobrana, od čizama do sandala- vrlo moguće, ali ponovimo iz uvoda- tko li to točno zna… (PL)

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...