METEO DANA: LISTOPAD ILI KAKAV DOBAR ZAFRKANT ‘Bablje lito’ ili ‘didova veljača’? Malo kupaće, malo jaketa! Evo, tjedna prognoza za Zadar…

Hoće kiša. Neće kiša. Hoće kiša…

Oblačno posvuda, razvedrava se, oblači, pada, ne pada, pljusak, sunčano, roska…

I tako, nije nam preostalo puno prostora. Nego, čekati 12, 13-14 (ili posljepodnevnih 1-2).

Bablje ljeto, kao didova veljača. Prevrtljivo na maksimum, pa nam preostaje pouzdati se i povinuti za svaku sigurnost službenim i stručnim sinoptičkim najavama i prognozama.

U većini krajeva vlada danas promjenljivo, ponegdje i -pretežno oblačno. Mjestimična kiša pojavluje se uglavnom u Dalmaciji, a na otvorenom moru i otocima mogući su čak i -pljuskovi s grmljavinom. Na istoku i krajnjem sjeveru zemlje prevladavat će – sunčano. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren istočni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno, ponegdje jako jugo, prema otvorenom i olujno, a na sjevernom dijelu – bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura između 13 i 18, na Jadranu, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 18 do 23 °Celzija.

Većinom sunčano, ujutro ponegdje umjerena naoblaka, u unutrašnjosti magla bit će pak sutra. Vjetar većinom slab, na istoku RH mjestimice umjeren istočni. Na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita u prvom dijelu dana lokalno jaka s olujnim udarima, na krajnjem jugu još jugo. Najniža jutarnja temperatura između 3 i 8, na Jadranu od 13 do 18 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna temperatura između 13 i 18, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, na Jadranu uz obalu- od 19 do 24 °Celzija.

A Zadar onda? Umjereno do pretežno oblačna subota. I nedjelja, barem prvi dio dana. Ponegdje danas kiša, uglavnom na otocima i na otvorenom moru pljuskovi s grmljavinom, puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenom moru ponegdje i olujno, posebno u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura od 19 do 23 Celzijeva stupnja.

 

Dakle, nemalih 26 stupnjeva Celzijusa izmjereno je u četvrtak u dijelovima Dalmacije, a najtoplije je bilo na području od Šibenika do Knina. Tako nas je u drugoj polovini listopada posjetilo bablje ljeto, a temperature zraka neće uza sve prije nabrojano biti bitno niže ni do kraja tjedna. Iako se iz sata u sat situacija na prognostičkim kartama mijenja oko detalja, vjerojatno je da u većem dijelu Dalmacije do kraja tjedna do sutra navečer neće pasti obilna kiša. Iznimke su moguće, osobito na moru, pa ostavljamo mogućnost i toga…

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u subotu, piše Dalmacija Danas. Dok će u mnogim krajevima biti suho, na moru i ponegdje uz obalu može biti prolazne kiše ili pljuskova. Puhat će umjereno do pojačano jugo, podno Velebit će zapuhati umjerena do jaka bura. Od jutra toplo, najviše dnevne temperature većinom od 19 do 25°Celzija.

Djelomično sunčano, u većini krajeva suho bit će u nedjelju, jugo će postupno prestati, a bura na sjevernom Jadranu slabiti. Navečer uz obalu slaba do umjerena bura. Toplo i vrlo toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama između 20 i 25 stupnjeva.

Sunčano sa slabim vjetrom i toplo bit će – u ponedjeljak.

Od kraja utorka vjerojatno nas do daljnjega očekuje nešto promjenjivije vrijeme, malo svježije moglo bi biti tek za idućeg vikenda.

NARANČASTI METEOALARM
Narančasti Meteoalarm uključen je za Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju zbog mogućih olujnih vjetrova.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz DHMZ-a.

Zbog moguće jake bure- prenosi N1– žuti Meteoalarm na snazi je za zapadnu obalu Istre, a zbog mogućih olujnih udara juga uključeno je žuto upozorenje za splitsku, dubovačku te riječku regiju u kojoj se očekuje jaka bura.

HAK: KOLNICI MOKRI, MAGLA U GORSKOM KOTARU I LICI
Kolnici su mokri i skliski, a vidljivost mjestimice smanjena zbog magle na cestama u Gorskom kotaru i Lici, izvijestio je u subotu Hrvatski autoklub (HAK). Od jutros u 9 sati do nedjelje, 20. listopada, u 15 sati zbog radova na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zoni čvora Buzin u oba smjera vozit će se jednim trakom (pretjecanim); Od danas u 8 sati do nedjelje, 20. listopada, do 18 sati zbog održavanja automobilističke utrke u Skradinu zatvorena je DC56, a obilazak je autocestom A1. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: Ubli – Vela Luka – Hvar – Split; Vis – Split; Split – Milna – Hvar- Korčula – Pomena – Dubrovnik…

A ništa. Na noge sandale, ili visoke cipele, na sebe kupaće i kostim, ili jaču jaknu, u rukama neka se nađu suncobran i lumbrela.

Listopad kao kakav zafrkant… (PL)

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...