LISTE ČEKANJA U zadarskoj bolnici najviše se čeka na ultrazvuk krvnih žila i dojke

Ministarstvo zdravstva bolnicama je dalo nalog po kojeu liste čekanja ne smiju biti dulje od 270 dana. Kakva je najnovija situacija u Općoj bolnici Zadar pitali smo njena ravnatelja dr. Željka Čulinu, kao i to na koja se preglede trenutno najviše čeka. On, pak, kaže kako se zadarska bolnica drži zadatih standarda:

Naše su liste unutar roka kojega propisuje Ministarstvo. Što se tiče pregleda, najdulje liste ipak nisu za magnetsku rezonancu, kako je uvriježeno mišljenje javnosti, već za ultrazvuk krvnih žila i dojke. No, radili smo reorganizaciju i nadam se da će ove liste biti još manje, ali zasad smo u granicama koje je postavilo Ministarstvo zdravstva, kazao nam je Čulina.

Zadarska bolnica, po pitanju lista čekanja, dakle, kreće se u uobičajenim rokovima kao i ostale bolnice u Hrvatskoj, no pacijentima koji čekaju na važne pretrage, i to je puno.

Pozitivna je vijest iz Opće bolnice što ipak uskoro počinje raditi akcelerator koji je onkološkim pacijentima omogućiti liječenje u Zadru, odnosno da više ne moraju na zračenja u Split.

Naime, Zadar je prvi grad u Hrvatskoj čija će bolnica dobiti akcelerator od svih općih bolnica u državi s obzirom da je na vrijeme obavio sve pripreme za prihvat ovog vrijednog uređaja za liječenje raka. Kako nam je kazao ravnatelj, trenutno su u fazi mjerenja:

Stručnjaci Instituta “Ruđer Bošković” pregledali su ga, odnosno izmjeravali aparat i utvrdili da zadovljava uvjete. Postavili smo i dozimetrijsku opremu te sva mjerenja završavaju za mjesec i pol dana, nakon čega kreće edukacija s firmom Varian te će prvi pacijenti sigurno do kraja godine dobiti zračenje u našoj bolnici. Dakle, sve ide po planu i sada je najvažnije obaviti ova mjerenja. Aparat je već jednom bio upaljen i sve dobro funkcionira, kazao nam je Čulina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...