KALVARIJA BIVŠEG ŠEFA SUDA Mario Pešić danas suspendiran već četvrti put!

Bivši predsjednik Općinskog suda u Zadru, Mario Pešić, danas je dobio već – četvrtu suspenziju. Naime, na upravo završenoj sjednici Državnog sudbenog vijeća za bivšeg šefa zadarskog suda DSV je donio sljedeću odluku:

Mariju Pešiću, sucu Općinskog suda u Zadru, produljuje se privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 23. listopada 2024. – stoji u najnovijoj odluci Državnog sudbenog vijeća.

Bivši predsjednik zadarskog Općinskog suda prvi je put na tri mjeseca suspendiran u siječnju ove godine kada je i razriješen dužnosti. U travnju mu je izrečena nova stegovna mjera udaljenja na iduća tri mjeseca, u srpnju još jedna, a danas i ova  četvrta.

Odluku o suspenziji DSV je donio nakon rješenja Županijskog suda u Splitu koju je potvrdio odluku USKOK-a o pokretanju istrage protiv predsjednika zadarskog Općinskog suda osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene dokumentacije. Pešića se sumnjiči da je službeni automobil tjedan dana koristio za vlastite potrebe, prikazujući kako je sve to vrijeme bio na službenom putu te u tu svrhu koristio i dnevnice.

Treba napomenuti da bivši predsjednik suda sve ovo vrijeme prima polovicu plaće, a tako će i ostati sve do pravomoćnog okončanja sudskog postupka. Naime, kada smo Općinski sud, nakon prve Pešićeve suspenzije, pitali kolike su prosječne plaće sudaca, a koliko njegova predsjednika te je li još uvijek na snazi odluka po kojoj suspendirani suci primaju polovicu plaće, odgovorili su nam sljedeće:

Sukladno važećem Zakonu o Državnom sudbenom vijeću za vrijeme privremenog udaljenja s dužnosti sudac ima pravo na jednu polovinu plaće, i to plaće na mjestu s kojeg je privremeno udaljen, dakle plaće suca, a ne plaće predsjednika suda. Prosječna plaća prvostupanjskog suca je oko 2.200,00 eura, naveli su na Opinskom sudu u Zadru.

Pešić, dakle, sve ovo vrijeme prima polovicu plaće, ali ga prava borba tek očekuje na sudu na kojemu će se, zbog optužnice za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene dokumentacije, ovoga puta naći na suprotnoj strani sudačkog stola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...