Iznajmljivači protiv poreza na nekretnine: Ovo je kazna za građane koji se bave kratkoročnim najmom

Članovi Udruge obiteljskog smještaja Istre u svom su javnom apelu poručili da smatraju da je novi prijedlog zakona o oporezivanju nepravedan i diskriminatoran i ne opterećuje sve segmente društva na isti način.

Uz ostalo su naveli da smatraju da je prijedlog neustavan i stoga što zakonodavac ne tretira isto nekretnine u kratkoročnom najmu u odnosu na ostale nekretnine bilo one u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu države, lokalne samouprave, crkve… Smatraju nepravednim da se građane koji se bave kratkoročnim najmom kažnjava uvođenjem poreza na nekretninu, dok su ostali izuzeti iz te obaveze što nije u skladu sa zakonom, prenosi N1.

Nejasni kriteriji

Istaknuli su i da država namjerava preko leđa pojedinaca u čijem su vlasništvu nekretnine zbrinuti socijalno osjetljive skupine ljudi zadirući pritom u privatno vlasništvo novim nametima, a da pritom nije mijenjala zakon po kojem bi isti ti najmodavci bili barem zaštićeni u slučaju da se odluče na dugoročni najam koji bi mogao dovesti do eventualnih sudskih sporova s najmoprimcem.

“Kriteriji po kojima bi se određivalo spadaju li pojedini objekti u zonu T1, T2 ili T3 nisu jasni, a ni dovoljno razrađeni jer se uz položaj samog smještajnog objekta moraju uzimati i drugi faktori koji bi trebali utjecati na porezno opterećenje.

Ne možemo, primjerice, u zoni T1 vilu s 5 zvjezdica i apartman s 3 zvjezdice tretirati isto i odrediti im isti paušalni porez po ležaju s obzirom na to da jedan postiže višestruko višu cijenu smještaja nego ovaj potonji. I u ovom bi se slučaju mogli napraviti razredi po kojima se pojedine smještajne jedinice ne bi našle u diskriminatornom odnosu naspram nekretnina svog susjeda”, ističe Lorena John, predsjednica Udruge.

Izdvajanje smještaja

Vezano za najavu da će za kategorizaciju novih apartmana u zgradama trebati sakupiti 80 posto potpisa suvlasnika stanova, uključujući neposredne susjede, u ovoj udruzi iznajmljivača napominju da će najviše pogođeno biti lokalno stanovništvo koje će potpise teško sakupiti u zgradama u kojima ima velik broj stanara, dok će stranci od kojih su neki u vlasništvu cijelih zgrada taj problem vrlo lako riješiti, piše Novi list.

“A s obzirom na to da se već više puta u javnosti naglasilo da je obiteljski smještaj ono što trebamo očuvati kao prepoznatljiv oblik smještaja, neophodno je bilo izdvajanje obiteljskog smještaja od ostalih oblika smještaja, ali to se ni ovim novim prijedlogom zakona nije desilo. Ispada da su u obiteljski smještaj ugurani i rezidenti i nerezidenti, iako jedni pomažu razvoju sredine u kojoj djeluju, dok drugi sredstva koja zarade iznose iz te iste sredine, nerijetko i iz države, a svi opterećeni istim iznosima nameta.

Nismo uočili nikakve metode kojima će se efikasno suzbiti nekomercijalni smještaj koji je usko povezan s ilegalnim iznajmljivanjem nerijetko stranaca koji su kupili nekretnine na našem području, a nama legalnim iznajmljivačima su nelojalna konkurencija”, poručili su istarski iznajmljivači.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...