FOTOGRAFIJA – TRENUTAK OTRGNUT ZABORAVU U Kneževoj palači otvorena dječjih radova

Sinoć je u Edukativnoj dvorani Kneževe palače otvorena multimedijalna izložba dječjih radova iz područja analogne fotografije pod nazivom “Fotografija –  trenutak otrgnut zaboravu”. Projekt je nastao u organizaciji područnog objekta “Vladimir Nazor” Dječjeg vrtića “Sunce”. Voditelji projekta Lidija Bobić i Slaven Petri zajedno s našim najmlađim sugrađanima izučavali su klasične, ali i eksperimentalne fotografske tehnike.

-Ovo je jedinstven projekt ove vrste u Hrvatskoj, ali i šire, a rezultati su već vidljivi. Prije nekoliko godina djeca iz ovog vrtića osvojila su nagradu publike na foto natječaju kojeg je pokrenula viša pedagoginja muzeja pod nazivom „Skriveni kutak moga grada“. Tko zna, među ovim izlagačima možda leži budući Tomaso Burato, Ante ili Zvonimir Brkan, a možda pak i Mare Milin. Ukoliko se to ne dogodi, svakako je riječ o hvalevrijednom vrijednom projektu koji razvija kreativnost djece najmlađe vrtićke dobi, njihovu koordinaciju i timski rad. Sve to skupa doprinosi razvoju vizualne kulture djece predškolske dobi, čime se razvija i likovna publika, a upravo to je jedna od naših misija, naglasila je kustosica Nevena Štokić.

Prisutnima se potom obratila ravnateljica DV “Sunce” Mirjana Miočić:

-Dječji vrtić Sunce kontinuirano nudi pravovremene i pravovaljane poticaje kako bi djeca istraživala i stjecala nove spoznaje, no odgojitelji su, kao što već znate, najvažnija karika u odgojno-obrazovnom procesu te su oni stoga i nositelji ovog projekta zajedno sa svojim korisnicima. Sretna sam što sam večeras ovdje. Važno je naglasiti kako sva naša nastojanja kao predškolske ustanove ne bi bila moguća da nam naše vrijedne partnerske ustanove nisu podrška u svakodnevnom radu. Stoga se zahvaljujem svima vama što ste došli, kustosici Neveni Štokić, pedagoginji Luciji Sekuli na pozivu, Gradskoj knjižnici Zadar i njihovoj ravnateljici Dorotei Kamber Kontić, djelatnicima naših partnerski vrtića “Radost” i “Latica”, Upravnom odjelu za odgoj i školstvo i naravno, djelatnicima DV Sunce bez kojih ovo ne bi bilo ostvarivo, istaknula je.

-Ovim smo projektom prvenstveno htjeli potaknuti dječju kreativnost i izražavanje, a sam je projekt nastao sasvim slučajno kada smo jednog dana donijeli analogni fotoaparat u vrtić u svrhu dokumentiranja pedagoškog rada. Djecu je zainteresiralo odakle izlazi fotografija nastala u analognom fotoaparatu jer se ona ne prikazuje odmah kao na onim suvremenima. To nas je potaknulo da djecu onda i upoznamo s fotografskim postupcima i dijelovima fotoaparata. Djeca su razvijala negative i fotografije kemikalijama sigurnima za dječje zdravlje, upoznali su cijanotipiju, antotipiju, klorofilno otiskivanje, cameru obscuru, mikro i makro fotografiju i sl. Slijedeći interes djece za ovim pomalo zaboravljenim izražajnim medijima, nudili smo im poticaje koji su u njima probudili istraživački duh te ih potaknuli na visoku razinu aktivnosti iz kojih su nastala zanimljiva umjetnička djela, istaknuo je odgojitelj Slaven Petri.

 

Atmosferu s otvorenja možete provjeriti u fotogaleriji ispod teksta, a samu izložbu posjetiti do 21. listopada. Ulaz je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...