FOTOGALERIJA Susret rektora Faričića i studenata prve godine prijediplomskih studija

Povodom početka nove akademske godine 2024./2025. Sveučilište u Zadru organiziralo je svečani prijem studenata prve godine prijediplomskih studija u svečanoj dvorani Sveučilišta.

-Kada sam razmišljala gdje studirati bilo mi je važno odabrati sveučilište na kojem se, uz akademske obveze mogu baviti i sportom. Sveučilište u Zadru se ističe bogatom poviješću, tradicijom, ali i odličnim uvjetima. Kao studentica koja dolazi iz Hrvatskog zagorja osjećala sam uzbuđenje i strah što sam prvi put došla u novo okruženje. Nakon dolaska, pridružila sam se sveučilišnoj plivačkoj ekipi, postigla sam status studentice sportašice što mi je omogućilo dodatne prednosti, kao i balansiranje akademskih i sportskih obveza, ističe Hana Sivec, studentica treće godine psihologije.

Riječi podrške brucošima je uputio i predsjednik studentskog zbora Sveučilišta u Zadru Luka Lešić:

-Započinjete jedno od zanimljivijih poglavlja u svojem životu koje je puno novih izazova i prilika. Na tom putu stoji Studentski zbor, vaš suputnik i podrška, a kao predsjednik Studentskog zbora, mogu vam reći da niste sami. Studentski zbor je skupina studenata koja se bori za vaša prava, interese i ideje, a nismo samo vaši predstavnici, već i vaši kolege. Mi stojimo tu da vas saslušamo, ali i podržimo tijekom vašeg studiranja, jer studenti imaju moć i snagu stvoriti bolju i jaču budućnost u ovim promjenjivim vremenima, zaključio je Luka.

-Posebna mi je čast pozdraviti vas sve u ime uprave Sveučilišta u Zadru, ali i u ime svih djelatnika naše ustanove. Sveučilište u Zadru, čiji ste i vi dio, institucija je koja baštini tradiciju najstarije visokoškolske ustanove osnovane na tlu današnje Hrvatske, davne 1396. godine. Sveučilište se postupno razvijalo da bi u 16. stoljeću dobilo pravo dodjele doktorata znanosti kao najviše akademske titule. Stjecajem okolnosti to je sveučilište, inače crkvena ustanova, prestalo a radom za vrijeme francuske uprave u Dalmaciji, ali su zato Francuzi osnovali državno sveučilište koje se odlaskom njihove uprave, ponovno gasi. U Zadru je sve to vrijeme djelovao Bogoslovni studij, i to do 1955. godine kada je osnovan Filozofski fakultet u Zadru, kao sastavni dio Sveučilišta u Zagrebu. Od 1974. Filozofski je fakultet bio sastavnica Sveučilišta u Splitu, a 2002. godine se osniva Sveučilište u Zadru, uvodnim se riječima obratio rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Josip Faričić, a potom nastavio.

-Naše Sveučilište broji oko 5000 studenata i oko 700 djelatnika. Vizija, ali i misija, naše ustanove je stvaranje transfera novih znanja i tehnologija, a istodobno smo i pokretač inovativnih promjena zasnovanih na potrebama društva i gospodarstva, i to na načelima jednakih mogućnosti, društveno odgovornog ponašanja i visokih etničkih standarda. Sveučilište u Zadru je, s obzirom na svoju veličinu, vrlo važna ustanova u našemu gradu. Zadar je grad bogate i vrlo duge prošlosti, a krasi ga 2000 godina kontinuiranog urbanog razvoja u kojemu su se razvijali znanost, kultura, umjetnost, gospodarstvo, ali i sve one djelatnosti koje su pratile život tadašnjih stanovnika, a čiji se tragovi mogu očitovati u identitetu našega grada, istaknuo je Faričić.

-Ovo je vaš novi početak, na kojemu vas prate novi izazovi, mogućnosti, ali i očekivanja koja od vas imamo. Da bi što uspješnije studirali, mi ćemo vam biti suputnici te se nadam da ćemo zajedno dijeliti što više radosnih trenutaka, zaključio je Faričić i studentima zaželio dobrodošlicu.

Atmosferu sa svečanog prijema studenata prve godine, možete provjeriti u fotogaleriji ispod teksta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...