FOTOGALERIJA 40 muškaraca svečano pristupilo Bratovštini sv. Šime

U svetištu sv. Šime u Zadru osnovana je Bratovština sv. Šime, što je duhovna i pastoralna novost u životu toga svetišta, grada Zadra i Zadarske nadbiskupije. Članovi su Bratovštini svečano pristupili za vrijeme Svečane Večernje koju je, uoči svetkovine sv. Šime u istoimenoj crkvi u Zadru, predvodio nadbiskup Milan Zgrablić.

-Bratovština će biti usmjerena prema ljudima koji će dolaziti u svetište. Oni će biti domaćini hodočasnicima, svima koji dolaze ususret sv. Šimi. Oni će iznijeti sv. Šimu iz njegove crkve, simbolički rečeno, i ponuditi ga sebi, svojim obiteljima, Zadru i svima koji budu dolazili u svetište. Njihov ulazak u bratovštinu, na neki način, pokazuje da svetište ne može biti ‘privatno’, samo za neke ili slučajne prolaznike, nego ono postaje javno, pripada svima, što svetost u svojoj definiciji i jest. Svetost je poziv svakome, ne samo pojedincima, nego svima koji žele susresti živog Boga. U kršćanstvu susrećemo Boga i preko njegovih proroka, svetaca, navjestitelja, a to je bio sv. Šime, kao par excellance stanovnik grada Zadra, naglasio je don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru i osnivatelj bratovštine.

Šehićeva je želja bila ponovno osnovati kolegij laika koji će brinuti o promicanju kulta sv. Šime, a u toj odluci bio je potaknut i tradicijom Crkve koja prepoznaje bratovštine koje su djelovale kroz povijest, kao i Drugim vatikanskim saborom koji na osobit način poziva laike da se uključe u aktivno djelovanje župne zajednice. Bratovštini je tako pristupilo 40 muškaraca koji će obavljati razne crkvene službe i poslove. Njihova je zadaća čuvanje, promicanje i dogovaranje događaja u životu svetišta sv. Šime, a svakog osmog u mjesecu će moliti Večernju u crkvi sv. Šime.

Crkva nije samo kler i ljudi koji se brinu o liturgiji, kultu, nego, Crkva je u svojoj širini laička, sveopća, dodijeljena je svima nama. Želja mi je bila da laici koji žive kršćanstvo dobiju još jedan prostor i polje djelovanja koje njima i pripada, a koje im je, na neki način, oduzeto. Oni ne čine nešto novo što Crkva ne poznaje, nego dolaze na ono što je za njih ‘rezervirano’, pa i ovom bratovštinom vraćamo laike na mjesto koje njima potpuno i pripada. Osnivanjem bratovštine želim vratiti sv. Šimu opet u ruke onih koji kroz povijest promiču njegov lik i djelo, njegovu svetost, a to su upravo laici. U ovom slučaju, muškarci, očevi grada Zadra koji prihvaćaju sv. Šimu kao svoga zaštitnika i žele ga predstaviti Zadru, a prije svega sebi i svojim obiteljima i donijeti ga u našu svakodnevnicu, poručio je Šehić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...