FILIPJANSKI TRUDODANI; Neobični pioniri zadrugarstva

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili
Stara je istina kako je svaki početak težak, a koliko je bilo teško pionirima zadrugarstva iz Filipjakova (danas Sv. Filip i Jakov) gotovo je nevjerojatno, a postupak im povijesni. U nedostatku svega nakon okončanja drugog svjetskog rata , novca također, Mile Majica ( na fotografiji, op.a.) i još deset Filipjanaca  osam su godina umjesto u navcu plaću primali u hrani i taj su fenomen nazvali trudodani, a sebe trudodanci.
Od 1948. do 1956. Joško Uranija, Branko Brzić, Josip Dikljan, Ljubomir Majica, Jugoslav Mikecin, Anđelko Morović, Josip Baričić, Karlo Brzić, Davor Morović i Mladimir Milat, vođeni Milom Majicom na taj su način podizali zadrugu Nova zora , koju je Mile Majica kroz daljnje godine uzdigao do najuspješnije u Hrvatskoj. Posebnost je što je taj Bogom dati čovjek bio sin veleposjednika, a imao je svijesti i smogao je snage za opće dobro odreći se stoljetne obiteljske tradicije i velikog imanja slijedeći svoju zvijezdu  do heroja rada.
Ako se za nekoga može reći kako je postao institucija i legenda onda je Mile Majica u prvim redovima. Filipjanci ga se i danas sjećaju, poštuju ga i zahvaljuju mu.
Pozdrav im svima.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...