DAN RUŽIČASTE VRPCE Modnom revijom zadarske poduzetnice, pacijentice i liječnice stale u borbu protiv raka dojke

Dan ružičaste vrpce nacionalni je dan borbe protiv raka dojke, a u organizaciji Europe Donne i Lige protiv raka Zadar, u Kneževoj palači je održana modna revija koja imala za cilj osvijestiti žene i muškarce da brinu o zdravlju, kao i istaknuti važnost preventivnih pregleda. U modnoj reviji su sudjelovale hrabre žene koje su prošle ili prolaze borbu s karcinomom, ali i zadarske poduzetnice, liječnici i sestre Odjela za onkologiju.

-Zadarske su se poduzetnice, u suradnji s udrugom Europa Donna Zadar i udrugom Liga protiv raka Zadar, okupile kako bi obilježile Dan ružičaste vrpce. Iz tog smo razloga organizirale modnu reviju kako bi osvijestile što veći broj žena, ali i muškaraca na važnost obavljanja preventivnih pregleda. Mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke, stoga se svi zajedno udružujemo, od žena koje su preboljele, onih koje se trenutno bore, pa sve do brojnih udruga, kako bi zajedno istaknuli važnost preventivnih pregleda, rekla nam je poduzetnica Ivana Bičanić.

-Ovom revijom želimo ohrabriti žene da izađu pred javnost i pokažu da je karcinom dojke itekako izlječiv, pogotovo u ranoj fazi, ali i ukazati na činjenicu koliko je važno da se redovito vrše pregledi. Mi, zajedno s liječnicima, stalno upućujemo na važnost ranog otkrivanja karcinoma, istaknula je Mirka Batur, članica predsjedništva Lige protiv raka.

Haljine koje su manekenke nosile dizajnirala je Barbara Knez, torbice Ivana Bičanić, a za frizuru i šminku odgovorne su Antonia Vanjak, Martina Pertić i Katarina Copak.

Na godišnjoj razini najviše se dijagnoza karcinoma dojke otkrije kod žena iza 50 godina, no sve više mladih žena obolijeva, zbog čega je danas redovita kontrola od posebne važnosti.

Gradonačelnik, ali i predsjednik Lige protiv raka Zadar, Branko Dukić također je prisustvovao reviji te naglasio kako je izrazito važno redovito odlaziti na preventivne preglede, a potom se zahvalio organizatorima revije, kao i pacijenticama, doktoricama i sestrama koje su u njoj sudjelovale.

Svoje iskustvo s borbom protiv karcinoma dojke s nama je podijelila fitness trenerica Zora Sumina:

-U procesu sam liječenja zadnjih godinu dana, a zahvaljujući preventivnom pregledu otkriven mi je zloćudni karcinom dojke. Cijeli život sam u sportu, zdravo se hranim, radim u fitness centru kao privatna trenerica i trenerica za grupne vježbe. Ovim povodom ću organizirati besplatne treninge za sve žene oboljele od raka dojke. Nije samo važno samo redovito ići na preventivne preglede samo protiv te bolesti, već se i odazvati na sve ostale preglede na koje vas liječnici zovu, istaknula je Zora napomenuvši kako o ovoj temi treba pričati cijelu godinu, a ne samo deseti mjesec.

Atmosferu s modne revije možete provjeriti u fotogaleriji ispod teksta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...