U SUBOTU- 19. LISTOPADA 75. rođendan Nacionalnog parka Paklenica! Sretaaan…

Nacionalni park Paklenica drugi je najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, tek nekoliko mjeseci mlađi od Nacionalnog parka Plitvička jezera, a u subotu 19.10. obilježavamo 75. rođendan NP Paklenica!

U sklopu obilježavanja rođendana organizirali su u Parku razna događanja u suradnji s mnogobrojnim suradnicima i prijateljima Paklenice  i omogućili svima da posjete Nacionalni park Paklenica i provedu vikend u prirodi, a evo dolje i rasporeda…

NEDJELJA, 13.10.2024.

→ BICIKLIJADA ZADAR – NP PAKLENICA 2024.
Biciklijadu povodom 75. rođendana NP Paklenica zajedno organiziraju Biciklistički klub Zadar i JU NP Paklenica uz podršku partnera (TZ Starigrad, Općina Starigrad, Hotel Vicko).
Start biciklijade je u nedjelju 13.10.2024. godine u 10:00 sati ispred Trga pet bunara na poluotoku u Zadru.
Pozivaju se svi zainteresirani za sudjelovanje na biciklijadi da se prijave do subote 12.10.2024. do 12:00 sati u dućanu Bike shop Zadar (Stjepana Radića 28, Zadar).
Broj sudionika je ograničen, a detaljnije informacije možete naći na BICIKLIJADA ZADAR – NP PAKLENICA 2024.

→ IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SUSRETI DIVLJINE“ autora Slavena Reljića
Izložbu možete pogledati od 13. – 26.10.2024. u multimedijalnoj dvorani Posjetiteljskog centra „Podzemni grad Paklenice“.
Dr. sc. Slaven Reljić rođen je 1974. godine u Zadru, a kao veterinar i voditelj projekata praćenja populacije smeđeg medvjeda u Republici Hrvatskoj provodi puno vremena na terenu, u šumi i planini. Njegove fotografije otkrivaju trenutke ljepote prirode i intime divljih stvorenja. „Koristim svaku priliku za fotografiranje, od velikih karizmatičnih zvijeri kojima se bavim do ptica, sitnih životinja i biljaka.“ – kaže strastveni zaštitar prirode.
I na putovanjima po svijetu, koja uvijek uključuju i posjet nekoj divljini , u svakoj prilici nosi fotoaparat. Na izložbi ćete vidjeti i egzotične ptice i sisavce iz Australije, Singapura, Ekvadora ili s Galapagosa, uz medvjede, lisice i srne Like i Gorskog Kotara – zabilježene foto-aparatom čovjeka kojemu je dugotrajni boravak u prirodi dio svakodnevice, što se na fotografijama i osjeti.

UTORAK, 15.10.2024.

→ FOTO NATJEČAJ „75 GODINA U 1757 METARA“
Kako bismo omogućili svim ljubiteljima NP Paklenica da podijele sa svima nama najljepše trenutke i vizure koje su doživjeli i vidjeli u Nacionalnom parku Paklenica u proteklih 75 godina organiziramo i foto natječaj. Sve detaljne informacije o foto natječaju objavit ćemo u u utorak 15.10., a do tada započnite pretraživati vaše fotografije i odaberite vama najdraže…

PETAK, 18.10.2024.

→ BIOTEKIN STEM MOBILNI LABORATORIJ
U sklopu obilježavanja dana Parka organizirali smo i niz edukativnih aktivnosti za djecu iz Osnovne škole Starigrad u suradnji s udrugom Bioteka. Bioteka će doći sa svojim STEM mobilnim laboratorijem u OŠ Starigrad i organizirati praktičan rad učenika s lupama, mikroskopom, durbinom, endoskopom, stetoskopom, setovima za istraživanje vode, tla, kukaca, zračnim i podvodnim dronom, desecima interaktivnih mjernih instrumenta, meteostanicom, solarnim panelima, raznim edukacijskim robotima i slično. STEM mobilni laboratorij  pruža priliku svima da se upuste u istraživanje suvremenog i fascinantnog STEM svijeta.

DANI OTVORENIH VRATA  SUBOTA I NEDJELJA 19. i 20.10.2024.
U subotu i nedjelju (19.- 20.10.) omogućit ćemo svim individualnim posjetiteljima besplatan ulaz u Nacionalni park Paklenica! Ujedno za sve posjetitelje organiziramo i besplatnu radionicu za djecu “Šumska potraga”, a svi koji žele posjetiti Park uz stručno vodstvo i naučiti nešto o pticama Paklenice mogu se priključiti promatranju ptica.

SUBOTA, 19.10.2024.
– ŠUMSKA POTRAGA; 10:30-12:00
Radionica za djecu različitih uzrasta u sklopu koje će djeca imati priliku upoznati biljni i životinjski svijet Paklenice, zapažati tragove različitih životinja te naučiti osluškivati zvukove prirode. U šumsku potragu kreće se u 10:30 sati od početka poučne staze Pjeskarica kraj pakleničkog mlina.

– PROMATRANJE PTICA; 9:00
JU NP Paklenica organizira promatranje ptica uz stručno vodstvo. Svi zainteresirani trebaju doći do 9:00 sati na glavni parking u kanjonu Velike Paklenice. Kreće se u 9:00 sati s glavnog parkinga dalje kroz kanjon Velike Paklenice glavnom stazom do Lugarnice.

– ŠPILJA MANITA PEĆ bit će otvorena za sve posjetitelje u subotu 19.10. i nedjelju 20.10, od 10:00 do 13:00 sati

– POSJETITELJSKI CENTAR “PODZEMNI GRAD PAKLENICE” bit će otvoren za sve posjetitelje u subotu 19.10. i nedjelju 20.10. od 9:00 do 15:00 sati.
Cijena ulaznica za špilju “Manita peć” i posjetiteljski centar “Podzemni grad Paklenice” – djeca 0 – 7 godina besplatno, djeca (7-18 godina) 2,50€, odrasli 5€.

– ŠUMARSKA KUĆA LUGARNICA otvorena je svaki dan od 10:00 do 17:00 sati, a za dane otvorenih vrata moći ćete se okrijepiti po povoljnim cijenama.

SUBOTA i NEDJELJA, 19. – 20.10.2024.
→ EKO AKCIJA „PLANINA BEZ OTPADA“ VLAŠKI GRAD – PD PAKLENICA
U sklopu projekta “Planina bez otpada”, jednog od pobjednika ovogodišnjeg natječaja INA – Zeleni Pojas, te povodom obilježavanja 75. godišnjice Nacionalnog parka Paklenica, Planinarsko društvo Paklenica organizira u suradnji s JU NP Paklenica i JU PP Velebit eko akciju čišćenja otpada oko planinarskog skloništa Vlaški grad. Akcija će se održati tijekom vikenda, 19. i 20. listopada na području oko Vlaškog grada. Sve detaljnije informacije o sudjelovanju na eko akciji možete pronaći na stranicama PD PAKLENICA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...