ŽUPANISJKI SUD U ZADRU Linić pravomoćno izgubio od Indexa…

Županijski sud u Zadru donio je pravomoćnu presudu u slučaju tužbe koju je nekadašnji ministar financija Slavko Linić podigao protiv Indexa zbog članka “Kuščević je šesti ministar kojeg je smijenio Index”, kojom je tražio od Indexa 35 tisuća kuna i uklanjanje članka.

“Odbija se žalba tužitelja Slavka Linića kao neosnovana te se potvrđuje presuda Općinskog suda u Rijeci”, stoji u odluci tročlanog sudskog vijeća sa zadarskog suda, koje je zaključilo da je sud prvog stupnja na potpuno i pravilno utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio materijalno pravo prilikom donošenja odluke o tužbenom zahtjevu tužitelja te presudio u korist Indexa.

Podsjetimo, Linić je tužio Index te izgubio nepravomoćno na sudu, pa se žalio na presudu tvrdeći da je u spornom članku etiketiran kao ideolog pljačke stoljeća iako činjenice ukazuju na suprotno, a da o činjenicama nema riječi u tekstu, što su dva suda odbacila.

Tko je Slavko Linić?
Linić je bio SDP-ov ministar financija od 2011. do 2014.

Index je 2014. otkrio najveću SDP-ovu aferu, koja je nakon ignoriranja tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i vrha vladajuće stranke dovela do smjene i izbacivanja iz stranke ministra financija Slavka Linića, smjene njegovog pomoćnika Branka Šegona te odlaska Tihomira Kralja iz Porezne uprave…

-Otkrili smo da je tvrtka tadašnjeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona, bila korisnica kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a kredit je realiziran 2012. godine u iznosu od 31.2 milijuna kuna. Šegon je u Ministarstvu financija upravljao radom Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, a 2013. godine HBOR je dobio 850 milijuna državnih kuna, dok je Šegon bio zadužen za nadzor nad upravljanjem tim novcem.

Kada je HBOR odobrio kredit, Šegon je bio pomoćnik ministra, a predsjednik Nadzornog odbora državnog HBOR-a bio je Linić. Linić je u početku afere Pomoćnik čvrsto branio Šegona tvrdeći da se pridržavao zakonske procedure i da je sve svoje poslove prenio na određena odvjetnička društva nakon što je postao državni dužnosnik.

Najavljivao je da će razriješiti Šegona ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdi sukob interesa, a premijer Milanović smatrao je da treba “razdvojiti politiku od biznisa” te je pozvao sve koji sudjeluju u vlasti da se posvete isključivo tome, a privatni biznis ostave po strani.

Milanović nije čekao odluku Povjerenstva, nego je najavio da će zbog sumnje na sukob interesa Šegon biti smijenjen te je Liniću zamjerio “trgovanje kapitalom SDP-a”.

Index je također objavio serijal od 40-ak članaka o predstečajnim nagodbama koje su dovele do smjene Linića. Konkretno, presudila mu je afera Spačva- podsjećaju iz Index-a, više na stranici portala…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...