ŽIVOT NA RUBU U Gradskoj knjižnici otvorena druga samostalna izložba hrvatskog “lovca na munje”

Ovoga je popodneva, Gradska knjižnica imala priliku udomaćiti izložbu jednog nadasve zanimljivog fotografa. Bruno Fantulin, bolje poznat kao “lovac na munje”, mladi je zagrebački fotograf koji se sa svoje 23 godine zaista može pohvaliti svojom zavidnom fotografskom karijerom. Već je jednom dosada imao prilike samostalno izložiti svoje radove, i to u Zaprešiću, no ovoga je puta stigao u Zadar, gdje inače često fotografira, te se predstavio ovdašnjoj publici s izložbom naziva “Život na rubu”.

-Bruno Fantulin fasciniran je divljim i nepredvidivim aspektima atmosfere, a svoj objektiv koristi kako bi zabilježio trenutke koji traju samo djelić sekunde i koji otkrivaju silinu i ljepotu prirodnih elemenata. Fantulin uspijeva uhvatiti nevjerojatne kontraste i uzbuđenje koje dolazi s trenutkom olujnog praska. Život na rubu evocira osjećaj strahopoštovanja prema prirodi, ali i osjećaj krhkosti ljudskog postojanja naspram njezine nesputane energije. Ove fotografije nisu samo dokumentacija prirodnih pojava, već i meditacija o ljudskoj fascinaciji nečim tako destruktivnim, a istovremeno veličanstvenim, uvodnim se riječima obratila Vlatka Vučić-Marasović te potom riječ prepustila Marinu Pittonu, još jednom poznatom lovcu na munje, ali i Fantulinovom dobrom prijatelju.

-Iza mene i Bruna stoji 9 godina zajedničke ljubavi prema ovome hobiju. Želim naglasiti da Bruno nije samo “lovac na munje”, već je on puno više od toga jer te fotografije prikazuju upravo njegov karakter. Na izložbi se, osim munja, mogu vidjeti i ranojutarnji prizori, snijeg, mjesec, životinje, polja ili pak Mliječna staza, a te fotografije pokazuju dinamiku njegove osobnosti, koju se najbolje može iščitati upravo gledajući njih. Ove se fotografije temelje na jednom velikom neuspjehu, iz razloga što iza jedne dobre fotografije stoji serija loših. Toliko smo puta nas dvoje izlazili na teren s nadom da će oluja što slijedi biti “fotogenična”, a da bi na kraju ostali bez fotografije. Iza ovoga što radimo stoji jako puno neprospavanih noći, razočarenja, neuspjeha, ali nakon što uhvatimo pravi trenutak, ponovno imamo želju za izlaskom na teren, naglasio je Pitton istaknuvši kako je za jednu dobru fotografiju potrebno otprilike 10 pokušaja.

-Nikada neću zaboraviti 2015. godinu kada sam Marinu poslao prvu poruku, doslovno sam se tresao. Marin mi je bio veliki uzor te prema njemu gajim veliko poštovanje. Umjetnik je to koji zaslužuje pažnju, ne samo Hrvatske ili Europe, već i cijelog svijeta, započeo je Fantulin te se Marinu zahvalio na dosadašnjoj suradnji, a potom i nastavio.

Mjesec dana nakon prve izložbe sam došao u Srimu kraj Vodica, na jedan mul gdje sam napravio svoju prvu fotografiju munje 2014. godine. Osjećaj koji sam tada osjetio ne mogu riječima opisati, toliko je bilo nevjerojatno. Mislio sam da je to prolazna faza u mom životu, no međutim priroda, fotografija, ali i sam život su me uvjerili u suprotno. Ljubav prema tome raste iz dana u dan, a nije bilo nijednoga trenutka da sam pomislio prestati se baviti ovim. Munje vas tjeraju da stalno gledate što će vam priroda kreirati, pa i ako i doživite neuspjeh, možete ipak nešto pozitivno izvući iz njega. Neuspjeh me naučio cijeniti male stvari u životu, strpljivošću, ali i poniznošću, istaknuo je.

Bruno je, kako sam kaže, najsretniji kada mu je fotoaparat u rukama. Ne postoji dio dana da ne pomisli na fotografiju, fotoaparat ili pak idući projekt koji će fotografirati, što dokazuju i njegovi brojni uspjesi koje je nanizao u zadnjih 9 godina bavljenja fotografijom, ali i učenja o istoj. Od 2019. do 2021. surađivao je s Pixsell agencijom, a 2021. otvorio i svoj vlastiti fotografski obrt. Osvojio je i brojne nagrade poput nagrade za fotografiju s izvora rijeke Cetine koja je predstavljena na izložbi u Manchesteru, a vezana je za natječaj “Science photographer of the year”, a fotografija povijesnog nevremena u Zagrebu 19, srpnja 2023., ušla je u kalendar UN-ove Svjetske meteorološke organizacije.

Atmosferu s otvorenja izložbe možete provjeriti u fotogaleriji ispod teksta, a samu izložbu posjetiti do 12. listopada u Gradskoj knjižnici.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...