ZADARSKI ANTIFAŠISTI Obilježili dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s Hrvatskom

Povodom sjećanja na dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom 20. rujna 1943., članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije položili su vijenac na Gradskom groblju.

Predsjednik  Zajednice udruga Miljenko Letinić pozvao je sve članove antifašističkih udruga, građane, studente, političke stranke, ali i gradske vlasti i vlasti Zadarske županije da komemorativnim činom odaju počast partizanima palima za slobodu grada Zadra:

-Danas smo se ovdje okupili i položili vijence povodom odluke Zemaljskog antifašističkog vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) koji je donio odluku o povratku Zadra, ali i svih ostalih dijelova zemlje koji su Rapalskim ugovorom pripali Italiji, matici Hrvatskoj. Moram napomenuti da je Zadar bio najduže izložen fašističkoj okupaciji, od 1922. godine, stoga je ova odluka od velikog značaja za Zadar, istaknuo je Letinić.

Dana 20. rujna 1943. u Pazinu je održan sabor istarskih narodnih predstavnika iz svih dijelova Istre koji su pozdravili izjavu Narodnooslobodilačkog odbora za Istru od 13. rujna 1943. o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj te Odluku ZAVNOH-a o „priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj“.

Odluka, objavljena ubrzo nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943., iznimna je povijesna povelja koja označava prekretnicu u povijesti Istre, Rijeke, Zadra i otoka. ZAVNOH, kao začetnik vrhovnog predstavničkog i zakonodavnog tijela Hrvatske u poslijeratnom razdoblju, na Drugom zasjedanju u Plaškom u listopadu 1943. Pazinsku odluku proglasio je valjanom državnopravnom ispravom.

Ništavnim su tada proglašeni ugovori Kraljevine Jugoslavije i NDH s Italijom, kojima su Istra i drugi krajevi pripali Italiji, a talijanskoj manjini koja ondje obitava zajamčeno je pravo na autonomiju. Odluku o priključenju Istre i drugih područja koju je predsjednik ZAVNOH-a donio izvan zasjedanja (i bez pitanja AVNOJ-a), potvrdio je ZAVNOH na svojem Drugom zasjedanju od 12. listopada 1943. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...