Visok je 246 cm i nema krevet na Paraolimpijskim igrama. Trener otkrio gdje spava

Morteza Mehrzadselakjani (36) drugi je najviši čovjek na svijetu. Iranac poznatiji kao Mehrzad visok je 246 centimetara – što znači da je od njega viši samo Turčin Sultan Kösen (41), koji ima 2.51 metar. Mehrzad je ujedno član iranske reprezentacije u sjedećoj odbojci koja se trenutno natječe na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

S obzirom na svoju visinu, Mehrzad ima problema s pronalaskom odgovarajućeg kreveta. Trener iranske reprezentacije Hadi Rezaeigarkani za službenu stranicu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara rekao je da Mehrzad tijekom POI-ja u Parizu spava na podu.

“U Tokiju 2020. napravili su mu poseban krevet, ali ovdje, nažalost, nisu. Ležat će na podu. Nema poseban krevet, ali u glavi ima najvažniji cilj. Svejedno mu je hoće li ležati na podu i hoće li imati dovoljno hrane. On je spreman postati prvakom”, rekao je Rezaeigarkani.

Mehrzad je dvostruki zlatni paraolimpijac

Mehrzadu je kao tinejdžeru dijagnosticirana akromegalija. Riječ je o hormonalnom poremećaju zbog kojeg mu ubrzano rastu ekstremiteti te lice. U mladosti je doživio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijedio desnu nogu, koja mu više ne raste i 15 centimetara je kraća od lijeve. Težak je oko 140 kilograma, a ima i najveće stopalo na svijetu, dugačko 39 centimetara.

U prošlosti je ispričao kako je uslijed svih tih problema upao u duboku depresiju. Izlaz je pronašao baš u ovom sportu. Primijetio ga je iranski trener i učinio ga jednim od najboljih paraolimpijaca u povijesti momčadskih sportova.

Iranska reprezentacija dosad je sedam od devet puta osvojila zlato u sjedećoj odbojci na Paraolimpijskim igrama. Mehrzad bi, nakon svog debija 2016. na POI-ju, mogao do trećeg zlatnog odličja. Također, Mehrzad je najviši sportaš koji se ikad natjecao na Paraolimpijskim igrama, piše index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...