VENCI JURIN: “Najveća sportska obitelj u Zadru bila je moja. Zvali su me dvotaktni motor!”

Venci Jurin (81), predsjednik je Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga. Međutim, malo Zadrana zna da je bio i uspješan natjecatelj u različitim sportovima.

– Najveća sportska obitelj u Zadru bila je moja. Naša majka rodila je šest sinova. Braća su mi, također, bili uspješni sportaši. Zvonko je bio prvak bivše države u gimnastici i u skokovima u vodu. Antonio je branio za NK Arbanasi, bavio se još jedrenjem i hrvanjem, a Gordan je bio vrstan skakač u vodu, govori na početku šjor Venci te nastavlja:

1957. godine počeo sam s hrvanjem u Osnovnoj školi Petar Preradović. Sa mnom je trenirao i Danijel Telesmanić Did. Jedino sam ja još živ od stare garde zadarskih hrvača. Kada vidim kako sadašnji trener Vladimir Menčik vodi Hrvački klub Zadar – srce mi je puno! Taj mladi čovjek odlično radi sa svojim borcima, hrvanje nije bio jedini sport kojim se bavio:

– Osim hrvanja, trenirao sam još i rukomet, atletiku, gimnastiku i plivanje. Brže sam ronio – nego što su drugi plivali. Još kad sam imao samo devet mjeseci – ćaća je sa mnom zaronio u Kalima na Batalaži. Držim rekord na Prvenstvu srednjih škola u trčanju na 100 metara – 1962. godine na Đilu. Trčao sam bos s vremenom 11.6. Tko je onda mogao bos trčati – zvali su me dvotaktni motor, za kraj je pomalo ljutito poručio:

– Ovo sada nije turizam. Dođite vidjeti turiste koji dolaze u Zadar, to je zadnja klasa – pišaju po gradu! Svaki dan kada to vidim čistim stepenice u Foši. Biciklisti prolaze kraj moga broda u Foši, pa padnu u more – a ja ih spašavam. Odlučio sam da im više neću pomoći, osim ako ne padne dijete, zaključuje Jurin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...