VEČERAS POČETAK IZVEDBENOG DIJELA 6. ZADAR ORGAN FESTIVALA U katedrali otvara recital izvrsnog njemačkog orguljaša Christiana Bischofa

Nakon uspješnih Kreativnih radionica za djecu i mlade koje su okupile čak četrdeset polaznika na satovima orgulja i komorne glazbe, te likovnim i glumačkim radionicama, Zadar Organ Festival ponosno najavljuje početak izvedbenog dijela svog šestog izdanja.

Taj nekonvencionalni festival u Zadar i Zadarsku županiju dovodi značajna domaća i međunarodna umjetnička imena, nudeći jedinstvena događanja s fokusom na orgulje, kraljicu instrumenata. Od samog početka, ZOF njeguje interdisciplinarnost, pa u svoja događanja, uz glazbenike, uključuje glumce, plesače, redatelje, pisce, slikare, fotografe…, a nerijetko i autorske projekte koji u svoju strukturu integriraju povijest Zadra i njegovu bogatu baštinu.

Ove godine, izvedbeni dio festivala otvorit će recital izvrsnog njemačkog orguljaša Christiana Bischofa, koji će se održati 10. rujna u 20 h u katedrali sv. Stošije. Christian Bischof, međunarodno priznati crkveni i koncertni orguljaš, fascinira publiku majstorskom kombinacijom tehničke briljantnosti i nijansirane interpretacije. Podrijetlom iz Bamberga, Bischof temelje svog glazbenog obrazovanja dobiva u Glazbenoj školi i gimnaziji prestižnog dječačkog zbora Regensburger Domspatzen. Od 2013. do 2023. godine djeluje kao glavni orguljaš i dirigent u župnoj crkvi sv. Margarete u Münchenu.

Tamo dobiva priliku u potpunosti razviti svoj talent crkvenog glazbenika i koncertnog orguljaša, istovremeno dajući nove poticaje glazbenom životu crkvene zajednice. Od 2023. Bischof se sve više usredotočuje na svoju ulogu orguljaša i umjetničkog voditelja orguljaških koncerata u crkvi. Paralelno s tim, preuzeo je i ulogu povjerenika za orgulje u Nadbiskupiji Münchena i Freisinga.

Ova uloga nadopunjuje njegovu poziciju zamjenika ravnatelja biskupijske glazbe koju obnaša od 2020. godine. Bischof se usavršavao na područjima crkvene glazbe i koncertnog smjera orgulja u Würzburgu i Švedskoj. Njegova karijera obilježena je značajnim glazbenim doprinosima na brojnim projektima, uključujući restauracije orgulja i osnivanje novih koncertnih ciklusa. Redovito djeluje kao predavač, voditelj majstorskih tečajeva i član žirija orguljaških natjecanja. Posebnu naklonost njeguje prema najranijoj orguljskoj glazbi, ali i repertoaru njemačkog romantizma.

Prigodno, koncert u Zadru otvorit će veličanstvenim Bachovim djelom „Toccata, adagio i fuga u C-duru“, a na programu će se naći i obrade orkestralnih i klavirskih djela, poput svima poznate Vivaldijeve „Jeseni“ iz „Četiri godišnja doba“, Mendelssohnovog djela „Preludij i fuga u f-molu“ koji spaja baroknu preciznost s romantičarskim izrazom te Chopinov lirski „Nocturno u f-molu“. Program će obogatiti i Kerllov šarmantni i domišljati „Capriccio sopra il Cucu“ inspiriran zovom ptice kukavice, dok će završiti Franckovim „Finalom u B-duru“, jednim od najvažnijih i najimpresivnijih djela orguljaškog repertoara. Ova virtuozna skladba zaokružit će zanimljiv izbor programa i zasigurno prikazati svo bogatstvo boja zadarskih tromanualnih Eisenbarthovih orgulja.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost donacija.

-Budite dio ovog jedinstvenog koncerta kojeg će Christian Bischof održati u zadarskoj katedrali 10. rujna od 20 sati i ne propustite svečano otvorenje izvedbenog dijela 6. Zadar Organ Festivala- pozivaju nas Tea Kulaš i Umjetničla organizacija Zara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...