VATIKAN Donio odluku o Međugorju

Dikasterij za nauk vjere, uz privolu pape Franje, odobrava pobožnosti vezane uz Međugorje, priznajući obilne duhovne plodove ostvarene u svetištu Kraljice mira, a da pritom ne daje izjavu o nadnaravnom karakteru marijanskih ukazanja, objavio je Vatican News.

Na konferenciji je najprije tajnik Matteo podsjetio kako su izgledala prva ukazanja, a govorio je i o tome kakve su bile društvene okolnosti u kojima su se prva ukazanja dogodila. Biskupska konferencija Jugoslavije je tada objavila da nije moguće utvrditi da se radi o pojavi nadnaravnog tipa.

Kardinal Fernandez počeo je obraćanje na hrvatskom jeziku.

“Ovo nije služebni dokument, dakle nije riječ o konačnoj odluci, ali dat ću vam vlastitu interpretaciju ovih podataka s kojom se slažu i drugi koji su se bavili ovim pitanjem”, rekao je kardinal i dodao da se prvih sedam ukazanja smatra autentičnim pojavama nadnaravne prirode.

Odluka Vatikana

“Došlo je vrijeme da se zaključi duga i složena povijest koja je okruživala duhovne fenomene Međugorja. To je povijest u kojoj su biskupi, teolozi, komisije i analitičari izrazili niz različitih mišljenja”, piše u odluci koju je objavio Vatican News.

Ovako započinje Bilješka o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje koju je potpisao kardinal Víctor Manuel Fernández, pročelnik Dikasterija za nauk vjere. Tekst je to koji je odobrio papa Franjo koji prepoznaje vrijednost duhovnih plodova povezanih s međugorskim iskustvom, ovlašćujući vjernike da ga se pridržavaju budući da su se “dogodili brojni pozitivni plodovi i nisu se među Božjim narodom proširili nikakvi negativni ili rizični učinci”. Uglavnom, pozitivno je također mišljenje o porukama, iako su neki izrazi dodatno pojašnjeni.

Pozitivni plodovi

Mjesta vezana uz međugorski fenomen odredišta su hodočasnika iz cijeloga svijeta. „Pozitivni se plodovi očituju ponajviše kao promicanje zdrave prakse vjerskog života“ u skladu s tradicijom Crkve. Dogodila su se “brojna obraćenja” ljudi koji su otkrili ili ponovno otkrili vjeru; povratak ispovijedi i sakramentalnoj pričesti, brojna zvanja, “brojna pomirenja supružnika i obnove bračnoga i obiteljskoga života”. Zabilježena su i “mnogobrojna ozdravljenja”. Župa Međugorje mjesto je klanjanja, molitve, seminara, duhovnih vježbi, okupljanja mladih. Nastala su i karitativna djela koja brinu o siročadi, ovisnicima, osobama s invaliditetom, a utvrđena je i prisutnost skupina pravoslavnih kršćana i muslimana, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...