VALUTNA TRŽIŠTA Dolar oslabio četvrti tjedan zaredom

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio četvrti tjedan zaredom, pri čemu je najviše pao u odnosu na jen jer se procjenjuje da bi japanska središnja banka uskoro mogla zaoštriti monetarnu politiku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna oslabio 0,3 posto, na 100,42 boda, blizu najniže razine u više od godinu dana.

Pritom je tečaj eura prema dolaru ostao gotovo nepromijenjen, na 1,1162 dolara.

No, američka je valuta oslabila prema prema japanskom jenu, za 1,1 posto, pa je njezin tečaj skliznuo na 142,20 jena.

Tijekom tjedna dolarov indeks skliznuo je na samo 100,15 bodova, najnižu razinu od srpanja prošle godine, no kasnije se ponešto oporavio.

Slabost dolara posljedica je očekivanja da će američka središnja banka, nakon nedavnog smanjenja kamata za 0,50 postotnih bodova, već u studenom nastaviti ciklus rezanja cijene novca – za najmanje 0,25 postotnih bodova, piše Index.hr.

Nije znatnije oslabio prema euru

Dolar nije osjetnije oslabio prema euru jer se očekuje i da će Europska središnja banka uskoro ponovno, već treći put ove godine, smanjiti kamate za dodatnih 0,25 postotnih bodova.

To se očekuje zbog toga što inflacija u eurozoni postupno popušta, što ECB-u otvara prostor za poticanje gospodarstva, koje nije baš u najboljoj formi.

I dok je prema euru stagnirao, dolar je znatno oslabio prema jenu jer se očekuje da će japanska središnja banka uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

I dosad su postojale špekulacije o tome jer inflacija u Japanu već mjesecima raste, no te su špekulacije dodatno ojačale nakon što je bivši ministar obrane Shigeru Ishiba pobijedio na izborima za čelnika vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP).

Ishiba je na putu da postane novi premijer Japana, a poznat je, među ostalim, po tome što je veliki kritičar donedavnih monetarnih poticaja, pa je nedavno poručio da je središnja banka sa zaoštravanjem monetarne politike na dobrom putu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...