U STANKOVCIMA Svečano obilježena 33. obljetnica Stankovačko-benkovačkog bataljuna

U organizaciji UHDBDR-a Stankovci u subotu, 28.rujna pred velikim brojem bivših pripadnika svečano je obilježena 33. obljetnica Samostalnog stankovačko – benkovačkog bataljuna. Svečani program počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom svim poginulim hrvatskim braniteljima ispred općinske zgrade u Stankovcima.

Vijence su položili i svijeće zapalili: obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Stipan Vukas prvi zapovjednik Stankovačke bojne, pukovnik Radojko Baković prvi zapovjednik Stankovačko – benkovačkog bataljuna, Amalija Mišlov Blagojević izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijo Brzoja načelnik Polocijske postaje Benkovac-Obrovac, UHDBDR -a Stankovci, načelnik Općine Stankovci  Željko Perica i brojne braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Okupljenim pripadnicima Samostalnog stankovačko- benkovačkog bataljuna, prvi se u ime domaćina obratio Mladen Pešut predsjednik UHDBDR – a Stankovci, podsjetivši na nezaboravni doprinos Samostalnog stankovačko -benkovačkog bataljuna u obrani stankovačkog ratišta. Okupljenim hrvatskim braniteljima s dosta emocija i ponosa obratili se Stipe Vukas prvi zapovjednik Stankovačke bojne i pukovnik Radojko Baković prvi zapovjednik Stankovačko – benkovačkog bataljuna. Obojica su u svojim emotivnim govorima istaknuli hrabrost ,odvažnost hrvatskih branitelja u obrani Stankovačkog područja.

Hrvatski branitelj Žarko Sarađen s puno dostojanstva i emocija recitirao je svoju pjesmu Zadnja zapovijed preminulom prijatelju Bori Miletiću i zaradio gromoglasni pljesak svih nazočnih hrvatskih branitelja.

Srpski agresor je na Stankovačkom ratištu , ali i šire planirao učiniti zločin, nažalost u nebrojenim slučajevima to je i uspio , ovdje je nemilom brutalnošću ubijao i razarao , bio je nadmoćan jer je posjedovao u to vrijeme snažno naoružanje, zrakoplovstvo. Pripadnici Stankovačko-benkovačkog bataljuna imali su obične puške nalik na lovačke , ali su znali da u njihovim grudima kuca herojsko srce, da ih krasi zajedništvo, ljubav prema svom domu, svojoj obitelji i svojoj Domovini Hrvatskoj. Danas se mogu stidjeti ti neprijatelji, jer David je pobjedio Golijata, zajedništvo je uništilo ono što oni nisu nikada imali i nikada neće imati, jer to su bile slavne 90-te.

Mladen Pešut uručio je Glazbenom društvu Stankovci posebno priznanje povodom 90 godina njihovog postojanja. Branitelji su imali natjecanje u poznatoj Šijavici na kojoj je nastupilo osam ekipa. U velikom finalu nakon žestoke borbe prvo mjesto osvojila je ekipa Bulat-Savić koji su pobjedili vrsne majstore šijanja Krpinu i Bašića.

Uz prigodan Domjenak mnogi bivši zapovjednici i vojnici vidjeli su se nakon 33 godine od sreće su pale suze radosnice, te su evocirane mnoge uspomene iz tog slavnog vremena. Svečani program maestralno je vodio poznati novinar radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić.

(Marko Ledenko-Mane)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...